"Debatten har präglats av rädsla"

Publicerad
Vi har beröringsångest med islamistiskt terrorism.
Det menar SD-ledaren Jimmie Åkesson under extremismdebatten i riksdagen under onsdagsmorgonen.
- Tyvärr har debatten hittills kommit att präglas av rädsla, rädsla för att stämplas som islamofob, sa Åkesson i talarstolen.
Efter självmordsbomben i centrala Stockholm 11 december förra året begärde Sverigedemokraterna en extradebatt om islamistisk extremism. Ämnet vidgades sedan till extremism och imorse klockan 9.00 var det dags för debatten.
– Efter ett antal händelser den senaste tiden kan vi slå fast att vi i Sverige inte är förskonade från den islamistiska terrorn. Har man trott nåt annat är det hög tid att tänka om, sa Åkesson.
Åkesson varnade för att det råder ett slags beröringsångest med den islamistiska terrorismen som leder till att få vågar ta tag i problemet utifrån rädsla att stämplas som islamofob.

Vill förbjuda utlandsresor

SD-ledaren efterfrågade också en nationell handlingsplan mot islamistisk terrorism och att det ska bli förbjudet för svenskar att resa utomlands med syfte att delta i islamistiska träningsläger.
I debatten företräds Moderaterna av justitieminister Beatrice Ask. Hon har tidigare avfärdat SD:s krav på förbud mot resor i syfte att delta i sådana träningsläger eftersom det skulle kringskära rörelsefriheten och att en sådan lag i praktiken skulle vara svår att efterleva.
– Det är min bestämda uppfattning att rättsväsendet ska ha de verktyg och resurser som krävs, sa Ask.
Ask tillade att politiken för att bryta utanförskapet också kan hjälpa till för att förhindra att människor dras till extremism.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida