Här på Södergård i Skarhult öster om Eslöv har Narconon ett behandlingshem med 18 vårdplatser. Foto: Christer Wahlgren
Här på Södergård i Skarhult öster om Eslöv har Narconon ett behandlingshem med 18 vårdplatser. Foto: Christer Wahlgren

De vill inte att du läser detta

Publicerad
Uppdaterad
Reportaget här under skulle du aldrig fått läsa. Scientolog-styrda Narconon pressade den lilla tidskriften Aluma att stoppa texten.
Därför väljer Expressen nu att trycka den i sin helhet.
- Den här "vårdgivarens" verksamhet bör skildras och debatteras i offentligheten, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.
Reportaget beställdes av tidskriften Aluma, en tidning som säljs av hemlösa i Malmö, Lund och Helsingborg.
Det skulle ha publicerats i tidningens senaste nummer.
Men Sveriges Radios "Medierna" i P1 och tidningen Journalisten har de senaste dagarna berättat att reportaget stoppades efter att Alumas redaktion utsatts för påtryckningar av Narconon.

Viktigt att berätta

Frilansreportern Mikael Funke skrev reportaget:
- Behandlingshemmet Narconon har en tydlig koppling till scientologirörelsen. När jag fick veta att kommuner i Sverige med svenska skattemedel fortfarande anlitar Narconon, trots att till exempel "Uppdrag granskning" uppmärksammatderas tveksamma metoder, och trots att stora delar av pengarna går rakt in i scientologirörelsen, så var det något som kändes viktigt att berätta om.
Alumas ansvariga utgivare Jennie Järvå berättar att Narconons ledning fick läsa reportaget i förväg.
Efter det kontaktades hon av personer kopplade till Narconon, direkt och via ombud.
Målet var tydligt: Att få henne att stryka stora delar av texten eller att stoppa publiceringen helt.
- Jag fick inga direkta hot, men det var väldigt obehagligt.

Gav upp till sist

Jennie Järvå, ansvarig utgivare för tidskriftenAluma. Foto: Lasse SvenssonTill sist gav Jennie Järvå upp.
- Jag blev rädd att det skulle drabba våra säljare. Om vi inte får ut tidningen i tid har våra säljare ingen laglig inkomst alls.
Expressens chefredaktör Thomas Mattsson:
- Aluma upplevde att det förekom externa påtryckningar om att inte publicera den här texten, och jag vänder mig mot alla försök att stoppa journalistiska granskningar..
Är inte Expressen orolig för påtryckningar från personer i kretsen kring scientologerna?
- Efter en tidigare artikelserie om scientologerna anlitades en privatdetektiv som skulle kartlägga Expressens undersökande reporter. Den gången svarade Expressen med att i stället kartlägga privatdetektiven - och publicera hans namn, bild och personnummer.

Välkomnar publicering

Alumas chefredaktör Jennie Järvå välkomnar publiceringen:
- Nu lyfts både sakfrågan och de metoder Narconon använder upp i ljuset.
Birgitta Gustafsson, talesman för Narconon, säger att hon blev chockad när hon i förväg fick läsa reportaget.
- Vi fick inte veta att det skulle vara en uppföljning på "Uppdrag gransknings" reportage. Vi litade på reportern och släppte in honom.
Hon förnekar att Narconon utövat påtryckningar på Alumas redaktion.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag