Anna-Karin Gustafsson läste en artikel i tidningen Land om pingvinstickning. Hon nappade direkt på idén. Foto: Privat
Anna-Karin Gustafsson läste en artikel i tidningen Land om pingvinstickning. Hon nappade direkt på idén. Foto: Privat

De stickar tröjor - till frysande pingviner

Publicerad
Uppdaterad
Kvinnorna på kreativitetshuset Lyan i Österbymo stickar ulltröjor - stora som en halv termos.
Syftet: att hjälpa oljeskadade frysande pingviner i Nya Zeeland.
- Det är en liten sak som kan betyda skillnaden mellan liv och död, säger initiativtagaren Anna-Karin Gustafsson.
På kreativitetshuset Lyan i Österbymo i Östergötland stickas nu tröjor för att hjälpa några av de 1 000 pingviner, som skadades när ett oljelastfartyg gick på grund utanför Nordön i oktober i år.
De oljeskadade dvärgpingvinerna ska få små ulltröjor som ska ersätta fettlagret i fåglarnas fjäderdräkt, så att de inte fryser. Dessutom kan de inte lapa i sig olja från pälsen när de försöker tvätta den.

Nappade direkt

Initiativet till att ge pingvinerna ulltröjor kommer ursprungligen från en garnaffär på Nya Zeeland.
Anna-Karin Gustafsson på Lyan nappade omedelbart på idén, sedan hon läst en artikel om pingvinstickningen i tidningen Land.
– Jag kände att det här var klockrent. Det är en liten sak som kan göra stor skillnad. När man såg bilder på pingvinerna med tröjor på sig kände man att hjälpen går fram, säger hon till Expressen.se. Pingvinerna från Nya Zeeland skadades när ett oljelastfartyg gick på grund utanför Nordön i oktober. Foto: Bradley Ambrose
Sju personer slöt upp vid den första sammankomsten på onsdagen och ett 40-tal är på väg att engagera sig. Tre tröjor är redan klara.
Att lyckas med storleken är inget problem.
– De är ungefär lika stora som en halv termos, kanske något större. 

"Ett skämt"

Men en expert som SVT:s Smålandsnytt varit i kontakt med är skeptisk och tycker att det hela mest liknar ett skämt.  Anna-Karins svärmor Sylvia Carlsson har stickat tröjor från hemproducerad angoraull. Foto: Privat
– Det låter orimligt att klä pingviner i kläder. Är de fortfarande blöta och kalla efter att ha blivit tvättade har man inte gjort rätt, säger Tommy Järås, föreståndare för Fågelcentralen utanför Kungälv till SVT:s Smålandsnytt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag