Otman El Khamlichi dödades i Syrien i september 2013. Hustrun har förgäves försökt få honom dödförklarad.Otman El Khamlichi dödades i Syrien i september 2013. Hustrun har förgäves försökt få honom dödförklarad.
Otman El Khamlichi dödades i Syrien i september 2013. Hustrun har förgäves försökt få honom dödförklarad.
Michael Skråmo flyttade från Göteborg med sin familj, hustru och fyra barn, till Raqqa och har från Syrien öppet propagerat för IS.Michael Skråmo flyttade från Göteborg med sin familj, hustru och fyra barn, till Raqqa och har från Syrien öppet propagerat för IS.
Michael Skråmo flyttade från Göteborg med sin familj, hustru och fyra barn, till Raqqa och har från Syrien öppet propagerat för IS.
Mirsad Bektasevic är skriven i Göteborg hos svenske IS-krigaren Michael Skråmo, varit skriven hos flera andra personer med jihadistkopplingar.Mirsad Bektasevic är skriven i Göteborg hos svenske IS-krigaren Michael Skråmo, varit skriven hos flera andra personer med jihadistkopplingar.
Mirsad Bektasevic är skriven i Göteborg hos svenske IS-krigaren Michael Skråmo, varit skriven hos flera andra personer med jihadistkopplingar.

De fyra spindlarna
i svenska IS-nätet

Publicerad

Här är nätverket bakom två generationers jihadister.

Två blev självmordsbombare, en annan rekryterare, en dömdes för terrorbrott.

– De äldre personerna figurerar fortfarande i bakgrunden, säger författaren Magnus Sandelin som skrivit flera böcker om religiöst extrema rörelser.

I onsdagens ”Uppdrag granskning” i SVT avslöjades banden mellan ”Abu Omar” - en central person i den svenska jihadistiska miljön – och Mohamed Belkaid, 35, som dödades i Bryssel i mars i en anti-terrorräd. Belkaid har beskrivits som befälhavaren som dirigerade gruppen av terrorister vid de samordade attackerna i Paris i november 2015.

Abu Omar drev under många år en butik i centrala Stockholm som var en känd samlingsplats för radikala islamister.

Sedan tidigt 1990-tal har det funnits en radikal islamiskt gruppering som kallas det ”nordafrikanska nätverket” och varit baserat runt Brandbergen i södra Stockholm i decennier. Gruppen pekas ut av flera svenska terrorexperter men även av Jakob Scharf, högste chef för den danska Säkerhetspolisen (PET) mellan 2007 och 2013, som nyligen kom ut med boken ”Syv år for PET – Jakob Scharfs tid”. Både den förre säkerhetschefen och svenska terrorexperter pekar ut ”Abu Omar” som en central person.

"Abu Omar", 1961 Den tidigare företagaren pekas ut som en central person i det nordafrikanska jihadistnätverket i SVT:s "Uppdrag granskning" samt terrorexperter som Expressen talat med. Flera kända terroristdömda personer har sökt sig till honom eller haft kontakt med honom. Bland annat svenskarna som dömdes för att ha planerat ett attentat mot danska tidningen Jyllands-Posten, för att tidningen publicerat nidbilder av profeten Mohammed. Expressen har sökt honom. Författaren Magnus Sandelin fick för några år sedan kontakt med "Abu Omar" och fick då till svar: "De skriver bara det som folk vill höra. Bara det har med islam att göra så anses det vara terrorism. Du kommer inte heller att framställa muslimer som oskyldiga och orättvist behandlade"."Abu Omar", 1961 Den tidigare företagaren pekas ut som en central person i det nordafrikanska jihadistnätverket i SVT:s "Uppdrag granskning" samt terrorexperter som Expressen talat med. Flera kända terroristdömda personer har sökt sig till honom eller haft kontakt med honom. Bland annat svenskarna som dömdes för att ha planerat ett attentat mot danska tidningen Jyllands-Posten, för att tidningen publicerat nidbilder av profeten Mohammed. Expressen har sökt honom. Författaren Magnus Sandelin fick för några år sedan kontakt med "Abu Omar" och fick då till svar: "De skriver bara det som folk vill höra. Bara det har med islam att göra så anses det vara terrorism. Du kommer inte heller att framställa muslimer som oskyldiga och orättvist behandlade".
"Abu Omar", 1961
Den tidigare företagaren pekas ut som en central person i det nordafrikanska jihadistnätverket i SVT:s "Uppdrag granskning" samt terrorexperter som Expressen talat med. Flera kända terroristdömda personer har sökt sig till honom eller haft kontakt med honom. Bland annat svenskarna som dömdes för att ha planerat ett attentat mot danska tidningen Jyllands-Posten, för att tidningen publicerat nidbilder av profeten Mohammed.
Expressen har sökt honom. Författaren Magnus Sandelin fick för några år sedan kontakt med "Abu Omar" och fick då till svar: "De skriver bara det som folk vill höra. Bara det har med islam att göra så anses det vara terrorism. Du kommer inte heller att framställa muslimer som oskyldiga och orättvist behandlade".
Mohamed Belkaid, 1980 Sköts till döds i en polisräd i Bryssel i mars och pekas ut som befälhavare bakom terrordåden i Paris och Bryssel. När Belkaid, med ursprung i Algeriet, sköts hittade polisen ett automatvapen och en IS-flagga intill honom, samt DNA från den numera gripne terrormisstänkte Salah Abdeslam i lägenheten. Belkaid bodde i Sverige i flera år - bland annat var han gift med en svensk kvinna. I maj 2014 registrerade Belkaid sig till terrororganisationen IS och anmälde sig frivilligt som självmordsbombare. I Sverige åkte han fast för att bland annat ha stulit fyra parfymflaskor. SVT:s "Uppdrag granskning" avslöjade i veckan att Belkaid praktiserat i "Abu Omars" butik i centrala Stockholm.Mohamed Belkaid, 1980 Sköts till döds i en polisräd i Bryssel i mars och pekas ut som befälhavare bakom terrordåden i Paris och Bryssel. När Belkaid, med ursprung i Algeriet, sköts hittade polisen ett automatvapen och en IS-flagga intill honom, samt DNA från den numera gripne terrormisstänkte Salah Abdeslam i lägenheten. Belkaid bodde i Sverige i flera år - bland annat var han gift med en svensk kvinna. I maj 2014 registrerade Belkaid sig till terrororganisationen IS och anmälde sig frivilligt som självmordsbombare. I Sverige åkte han fast för att bland annat ha stulit fyra parfymflaskor. SVT:s "Uppdrag granskning" avslöjade i veckan att Belkaid praktiserat i "Abu Omars" butik i centrala Stockholm.
Mohamed Belkaid, 1980
Sköts till döds i en polisräd i Bryssel i mars och pekas ut som befälhavare bakom terrordåden i Paris och Bryssel. När Belkaid, med ursprung i Algeriet, sköts hittade polisen ett automatvapen och en IS-flagga intill honom, samt DNA från den numera gripne terrormisstänkte Salah Abdeslam i lägenheten. Belkaid bodde i Sverige i flera år - bland annat var han gift med en svensk kvinna. I maj 2014 registrerade Belkaid sig till terrororganisationen IS och anmälde sig frivilligt som självmordsbombare.
I Sverige åkte han fast för att bland annat ha stulit fyra parfymflaskor. SVT:s "Uppdrag granskning" avslöjade i veckan att Belkaid praktiserat i "Abu Omars" butik i centrala Stockholm.
Sahbi Zalouti, 1973 Svensk medborgare.Bodde i den lägenhet i Järfälla som Säpo buggade. Sitter på Kumlaanstalten. Har mordhotat medfångar. Skriven i Järfälla.Sahbi Zalouti, 1973 Svensk medborgare.Bodde i den lägenhet i Järfälla som Säpo buggade. Sitter på Kumlaanstalten. Har mordhotat medfångar. Skriven i Järfälla.
Sahbi Zalouti, 1973
Svensk medborgare.Bodde i den lägenhet i Järfälla som Säpo buggade. Sitter på Kumlaanstalten. Har mordhotat medfångar. Skriven i Järfälla.
Omar Abdalla Aboelazm, 1980 Rekryterades att ingå i terrorgruppen som skulle utföra attacken mot Jyllands-Posten. Sitter på Saltviksanstalten. Har varnats för arbetsvägran. Skriven i Spånga.Omar Abdalla Aboelazm, 1980 Rekryterades att ingå i terrorgruppen som skulle utföra attacken mot Jyllands-Posten. Sitter på Saltviksanstalten. Har varnats för arbetsvägran. Skriven i Spånga.
Omar Abdalla Aboelazm, 1980
Rekryterades att ingå i terrorgruppen som skulle utföra attacken mot Jyllands-Posten. Sitter på Saltviksanstalten. Har varnats för arbetsvägran. Skriven i Spånga.
Munir Awad, 1981 Sitter på Saltviksanstalten. Har varit i konflikt med medfångar. Gripen två gånger tidigare i utlandet misstänkt för terrorbrott men frisläppt. Varit skriven i Spånga.Munir Awad, 1981 Sitter på Saltviksanstalten. Har varit i konflikt med medfångar. Gripen två gånger tidigare i utlandet misstänkt för terrorbrott men frisläppt. Varit skriven i Spånga.
Munir Awad, 1981
Sitter på Saltviksanstalten. Har varit i konflikt med medfångar. Gripen två gånger tidigare i utlandet misstänkt för terrorbrott men frisläppt. Varit skriven i Spånga.
Mounir Dhahri, 1966 Tunisisk medborgare, utpekad som drivande i terrorplanerna mot Jyllands-Posten. Sitter på Saltviksanstalten. Har mordhotat medfångar. I november 2010 fick Säpo uppgifter om att två män i Stockholm, Mounir Dhahri och Sahbi Zalouti, planerade ett terrorattentat i närtid. De sattes under konstant övervakning. Genom telefonavlyssning och buggning av Zaloutis lägenhet fick man veta att målet var en dansk tidning. Greps innan dådet i en lägenhet i Köpenhamn och dömdes av dansk domstol till tolv års fängelse för förberedelse till terrorbrott.Mounir Dhahri, 1966 Tunisisk medborgare, utpekad som drivande i terrorplanerna mot Jyllands-Posten. Sitter på Saltviksanstalten. Har mordhotat medfångar. I november 2010 fick Säpo uppgifter om att två män i Stockholm, Mounir Dhahri och Sahbi Zalouti, planerade ett terrorattentat i närtid. De sattes under konstant övervakning. Genom telefonavlyssning och buggning av Zaloutis lägenhet fick man veta att målet var en dansk tidning. Greps innan dådet i en lägenhet i Köpenhamn och dömdes av dansk domstol till tolv års fängelse för förberedelse till terrorbrott.
Mounir Dhahri, 1966
Tunisisk medborgare, utpekad som drivande i terrorplanerna mot Jyllands-Posten. Sitter på Saltviksanstalten. Har mordhotat medfångar. I november 2010 fick Säpo uppgifter om att två män i Stockholm, Mounir Dhahri och Sahbi Zalouti, planerade ett terrorattentat i närtid. De sattes under konstant övervakning. Genom telefonavlyssning och buggning av Zaloutis lägenhet fick man veta att målet var en dansk tidning. Greps innan dådet i en lägenhet i Köpenhamn och dömdes av dansk domstol till tolv års fängelse för förberedelse till terrorbrott.
David Headley, 1960 Den amerikanske terroristen David Headley planerade ett dåd mot den danska tidningen Jyllands-Posten vars publicering av Mohammedkarikatyrer fått stort symbolvärde. Headley, som senare erkänt att han var med och planerade terrorattackerna i Bombay 2008 där 164 personer dödades, avvisades dock av "Abu Omar" som förstod att han var under Säkerhetspolisens bevakning.David Headley, 1960 Den amerikanske terroristen David Headley planerade ett dåd mot den danska tidningen Jyllands-Posten vars publicering av Mohammedkarikatyrer fått stort symbolvärde. Headley, som senare erkänt att han var med och planerade terrorattackerna i Bombay 2008 där 164 personer dödades, avvisades dock av "Abu Omar" som förstod att han var under Säkerhetspolisens bevakning.
David Headley, 1960
Den amerikanske terroristen David Headley planerade ett dåd mot den danska tidningen Jyllands-Posten vars publicering av Mohammedkarikatyrer fått stort symbolvärde. Headley, som senare erkänt att han var med och planerade terrorattackerna i Bombay 2008 där 164 personer dödades, avvisades dock av "Abu Omar" som förstod att han var under Säkerhetspolisens bevakning.
Man, 1981 Har tunisiska rötter och har varit skriven på samma adress som "Abu Omar" fram till juni 2015. Finns i IS-läckta dokument där han rekryterats till Islamiska staten i april 2014. Han anmälde att han ville ingå i stridande förband.Man, 1981 Har tunisiska rötter och har varit skriven på samma adress som "Abu Omar" fram till juni 2015. Finns i IS-läckta dokument där han rekryterats till Islamiska staten i april 2014. Han anmälde att han ville ingå i stridande förband.
Man, 1981
Har tunisiska rötter och har varit skriven på samma adress som "Abu Omar" fram till juni 2015. Finns i IS-läckta dokument där han rekryterats till Islamiska staten i april 2014. Han anmälde att han ville ingå i stridande förband.
Man, 1968 Har beskrivits som Abu Omars bankir i SVT:s ­"Uppdrag granskning". Mohamed Moumous son har varit skriven på mannens adress.Man, 1968 Har beskrivits som Abu Omars bankir i SVT:s ­"Uppdrag granskning". Mohamed Moumous son har varit skriven på mannens adress.
Man, 1968
Har beskrivits som Abu Omars bankir i SVT:s ­"Uppdrag granskning". Mohamed Moumous son har varit skriven på mannens adress.
Mohamed Moumou, 1965 Andreman för al-Qaida i Irak. Dog 2008 som självmordsbombare i Mosul. Var skriven på samma adress som "Abu Omar". Har en nära anhörig som i juli 2014 registrerade sig som rekryt för att strida med Islamiska staten. Han greps sedan i december 2015 i Turkiet misstänkt för att försöka resa till Syrien för att ansluta till IS. Var en av de tongivande medlemmarna i moskén i Brandbergen, skriver Magnus Sandelin i sin bok "Svenska IS-krigare - från al-Qaida till Jihadi cool". Foto: AFPMohamed Moumou, 1965 Andreman för al-Qaida i Irak. Dog 2008 som självmordsbombare i Mosul. Var skriven på samma adress som "Abu Omar". Har en nära anhörig som i juli 2014 registrerade sig som rekryt för att strida med Islamiska staten. Han greps sedan i december 2015 i Turkiet misstänkt för att försöka resa till Syrien för att ansluta till IS. Var en av de tongivande medlemmarna i moskén i Brandbergen, skriver Magnus Sandelin i sin bok "Svenska IS-krigare - från al-Qaida till Jihadi cool". Foto: AFP
Mohamed Moumou, 1965
Andreman för al-Qaida i Irak. Dog 2008 som självmordsbombare i Mosul. Var skriven på samma adress som "Abu Omar". Har en nära anhörig som i juli 2014 registrerade sig som rekryt för att strida med Islamiska staten. Han greps sedan i december 2015 i Turkiet misstänkt för att försöka resa till Syrien för att ansluta till IS.
Var en av de tongivande medlemmarna i moskén i Brandbergen, skriver Magnus Sandelin i sin bok "Svenska IS-krigare - från al-Qaida till Jihadi cool". Foto: AFP
Man, 1995 Son till Mohamed Moumou. De sociala myndigheterna omhändertog honom när han var på väg till Jemen, har journalisten Per Gudmundson tidigare rapporterat. Finns med i IS rekryteringsdokument som läckt ut. Rekryterades i juli 2014 och anmälde sig för att strida för terrorgruppen, enligt dokumenten. Greps i Turkiet i december 2015 när han var på väg till Syrien.Man, 1995 Son till Mohamed Moumou. De sociala myndigheterna omhändertog honom när han var på väg till Jemen, har journalisten Per Gudmundson tidigare rapporterat. Finns med i IS rekryteringsdokument som läckt ut. Rekryterades i juli 2014 och anmälde sig för att strida för terrorgruppen, enligt dokumenten. Greps i Turkiet i december 2015 när han var på väg till Syrien.
Man, 1995
Son till Mohamed Moumou. De sociala myndigheterna omhändertog honom när han var på väg till Jemen, har journalisten Per Gudmundson tidigare rapporterat. Finns med i IS rekryteringsdokument som läckt ut. Rekryterades i juli 2014 och anmälde sig för att strida för terrorgruppen, enligt dokumenten. Greps i Turkiet i december 2015 när han var på väg till Syrien.
Man, 1976 I mars 2014 avrättades en man av al-Qaida i Jemen. Han sköts och korsfästes på en fotbollsplan efter att han framför kameran erkänt att han varit spion åt CIA. Mohamed Moumous son var skriven på mannens adress.Man, 1976 I mars 2014 avrättades en man av al-Qaida i Jemen. Han sköts och korsfästes på en fotbollsplan efter att han framför kameran erkänt att han varit spion åt CIA. Mohamed Moumous son var skriven på mannens adress.
Man, 1976
I mars 2014 avrättades en man av al-Qaida i Jemen. Han sköts och korsfästes på en fotbollsplan efter att han framför kameran erkänt att han varit spion åt CIA. Mohamed Moumous son var skriven på mannens adress.
Makram Mejri, 1974 Sprängde sig själv till döds 2010 i en polis­kontroll i Mosul, Irak. Hustrun har försökt dödförklara honom, men Skatteverket har avslagit ansökan eftersom det inte går att fastställa att han är avliden. "Augusti 2011 får jag meddelande om att Islamiska staten i Irak släppt en video inspelat i november 2010", skriver hustrun till Skatteverket och berättar att maken i videon tar farväl av sina barn, föräldrar och vänner. Var medlem i Brandbergenmoskén, skriver Magnus Sandelin i sin bok "Svenska IS-krigare – från al-Qaida till Jihadi cool". Var skriven i Spånga.Makram Mejri, 1974 Sprängde sig själv till döds 2010 i en polis­kontroll i Mosul, Irak. Hustrun har försökt dödförklara honom, men Skatteverket har avslagit ansökan eftersom det inte går att fastställa att han är avliden. "Augusti 2011 får jag meddelande om att Islamiska staten i Irak släppt en video inspelat i november 2010", skriver hustrun till Skatteverket och berättar att maken i videon tar farväl av sina barn, föräldrar och vänner. Var medlem i Brandbergenmoskén, skriver Magnus Sandelin i sin bok "Svenska IS-krigare – från al-Qaida till Jihadi cool". Var skriven i Spånga.
Makram Mejri, 1974
Sprängde sig själv till döds 2010 i en polis­kontroll i Mosul, Irak.
Hustrun har försökt dödförklara honom, men Skatteverket har avslagit ansökan eftersom det inte går att fastställa att han är avliden. "Augusti 2011 får jag meddelande om att Islamiska staten i Irak släppt en video inspelat i november 2010", skriver hustrun till Skatteverket och berättar att maken i videon tar farväl av sina barn, föräldrar och vänner. Var medlem i Brandbergenmoskén, skriver Magnus Sandelin i sin bok "Svenska IS-krigare – från al-Qaida till Jihadi cool". Var skriven i Spånga.
Otman El Khamlichi, 1979 Svensk-marockan som drev företag med en anhörig till Makram Mejri. El Khamlichi organiserade också jihadresor åt unga svenskar och reste sedan själv till Syrien. Dödades i Syrien i september 2013. Hustrun har förgäves försökt få honom dödförklarad. Maken hyllades efter sin död på nätet av jihadister. Skriven i Spånga.Otman El Khamlichi, 1979 Svensk-marockan som drev företag med en anhörig till Makram Mejri. El Khamlichi organiserade också jihadresor åt unga svenskar och reste sedan själv till Syrien. Dödades i Syrien i september 2013. Hustrun har förgäves försökt få honom dödförklarad. Maken hyllades efter sin död på nätet av jihadister. Skriven i Spånga.
Otman El Khamlichi, 1979
Svensk-marockan som drev företag med en anhörig till Makram Mejri. El Khamlichi organiserade också jihadresor åt unga svenskar och reste sedan själv till Syrien. Dödades i Syrien i september 2013. Hustrun har förgäves försökt få honom dödförklarad. Maken hyllades efter sin död på nätet av jihadister. Skriven i Spånga.
Terrordömd man, 1952 Har en dotter varit gift med IS-terroristen El Khamlichi. Mannen greps i en razzia i december 2006 i Marocko för att ha ingått i ett nätverk som smugglade jihadister till Irak. Han dömdes sedan till tre års fängelse. Han förnekar kopplingar till islamism och samröre med personer i det nordafrikanska nätverket. Uppger själv att han besökte moskén i Brandbergen, där han var bosatt under en lång tid, men att han inte kände någon av de personerna som pekas ut för att ingå i nätverket.Terrordömd man, 1952 Har en dotter varit gift med IS-terroristen El Khamlichi. Mannen greps i en razzia i december 2006 i Marocko för att ha ingått i ett nätverk som smugglade jihadister till Irak. Han dömdes sedan till tre års fängelse. Han förnekar kopplingar till islamism och samröre med personer i det nordafrikanska nätverket. Uppger själv att han besökte moskén i Brandbergen, där han var bosatt under en lång tid, men att han inte kände någon av de personerna som pekas ut för att ingå i nätverket.
Terrordömd man, 1952
Har en dotter varit gift med IS-terroristen El Khamlichi.
Mannen greps i en razzia i december 2006 i Marocko för att ha ingått i ett nätverk som smugglade jihadister till Irak. Han dömdes sedan till tre års fängelse. Han förnekar kopplingar till islamism och samröre med personer i det nordafrikanska nätverket.
Uppger själv att han besökte moskén i Brandbergen, där han var bosatt under en lång tid, men att han inte kände någon av de personerna som pekas ut för att ingå i nätverket.
Man, 1986 Son till mannen som dömdes för terrorbrott i Marocko. Har figurerat i avlyssningar i samband med terrorrättegång i Sverige där finansiering till terrorgruppen al-Shabaab diskuterats. I samband med det målet dömdes två personer i tingsrätten för stämpling till terrorbrott, men friades i hovrätten. Har också dömts för stöld. Vid tillfället satt den dömde terroristen Mirsad Baktasevic i samma bil.Man, 1986 Son till mannen som dömdes för terrorbrott i Marocko. Har figurerat i avlyssningar i samband med terrorrättegång i Sverige där finansiering till terrorgruppen al-Shabaab diskuterats. I samband med det målet dömdes två personer i tingsrätten för stämpling till terrorbrott, men friades i hovrätten. Har också dömts för stöld. Vid tillfället satt den dömde terroristen Mirsad Baktasevic i samma bil.
Man, 1986
Son till mannen som dömdes för terrorbrott i Marocko.
Har figurerat i avlyssningar i samband med terrorrättegång i Sverige där finansiering till terrorgruppen al-Shabaab diskuterats.
I samband med det målet dömdes två personer i tingsrätten för stämpling till terrorbrott, men friades i hovrätten. Har också dömts för stöld. Vid tillfället satt den dömde terroristen Mirsad Baktasevic i samma bil.
Mirsad Bektasevic, 1987 Har stridit i Syrien för en jihadistisk grupp. Dömd till över åtta års fängelse för terroristbrott 2007. Skriven i Göteborg hos svenske IS-krigaren Michael Skråmo, varit skriven hos flera andra personer med jihadistkopplingar. Häktad i Grekland misstänkta för "delaktighet i terroristorganisation och innehav av krigsmaterial" i ett misstänkt försök att ta sig till Syrien.Mirsad Bektasevic, 1987 Har stridit i Syrien för en jihadistisk grupp. Dömd till över åtta års fängelse för terroristbrott 2007. Skriven i Göteborg hos svenske IS-krigaren Michael Skråmo, varit skriven hos flera andra personer med jihadistkopplingar. Häktad i Grekland misstänkta för "delaktighet i terroristorganisation och innehav av krigsmaterial" i ett misstänkt försök att ta sig till Syrien.
Mirsad Bektasevic, 1987
Har stridit i Syrien för en jihadistisk grupp.
Dömd till över åtta års fängelse för terroristbrott 2007. Skriven i Göteborg hos svenske IS-krigaren Michael Skråmo, varit skriven hos flera andra personer med jihadistkopplingar. Häktad i Grekland misstänkta för "delaktighet i terroristorganisation och innehav av krigsmaterial" i ett misstänkt försök att ta sig till Syrien.
Michael Skråmo, 1985 Hösten 2014 flyttade han från Göteborg med sin familj, hustru och fyra barn, till Raqqa och har från Syrien öppet propagerat för IS och uppmanat människor att ansluta sig till terrorgruppen i olika sociala medier.Michael Skråmo, 1985 Hösten 2014 flyttade han från Göteborg med sin familj, hustru och fyra barn, till Raqqa och har från Syrien öppet propagerat för IS och uppmanat människor att ansluta sig till terrorgruppen i olika sociala medier.
Michael Skråmo, 1985
Hösten 2014 flyttade han från Göteborg med sin familj, hustru och fyra barn, till Raqqa och har från Syrien öppet propagerat för IS och uppmanat människor att ansluta sig till terrorgruppen i olika sociala medier.
Man, 1987 Dömdes för terrorbrott i tings­rätten, men friades i hovrätten. Har haft den dömde terroristen Mirsad Bektasevic och en IS-medlem skriven på sin adress i Angered, Göteborg. Är skriven i Oslo.Man, 1987 Dömdes för terrorbrott i tings­rätten, men friades i hovrätten. Har haft den dömde terroristen Mirsad Bektasevic och en IS-medlem skriven på sin adress i Angered, Göteborg. Är skriven i Oslo.
Man, 1987
Dömdes för terrorbrott i tings­rätten, men friades i hovrätten. Har haft den dömde terroristen Mirsad Bektasevic och en IS-medlem skriven på sin adress i Angered, Göteborg. Är skriven i Oslo.
Man, 1984 Dömdes för terrorbrott i tingsrätten, men friades i hovrätten. Reste 2014 till Syrien för att ansluta till Islamiska staten, skriver författaren Magnus Sandelin i sin bok "Svenska IS-krigare – från al-Qaida till Jihadi cool". Var skriven i Spånga, men är utvandrad sedan våren 2015 till okänt land.Man, 1984 Dömdes för terrorbrott i tingsrätten, men friades i hovrätten. Reste 2014 till Syrien för att ansluta till Islamiska staten, skriver författaren Magnus Sandelin i sin bok "Svenska IS-krigare – från al-Qaida till Jihadi cool". Var skriven i Spånga, men är utvandrad sedan våren 2015 till okänt land.
Man, 1984
Dömdes för terrorbrott i tingsrätten, men friades i hovrätten. Reste 2014 till Syrien för att ansluta till Islamiska staten, skriver författaren Magnus Sandelin i sin bok "Svenska IS-krigare – från al-Qaida till Jihadi cool". Var skriven i Spånga, men är utvandrad sedan våren 2015 till okänt land.
Man, 1986 Anmälde sig frivilligt som soldat i Islamiska staten i maj 2014, visar IS egna rek- ryteringsdokument. Mannen har ursprung i Somalia och är registrerad som utvandrad till okänt land sedan mars 2015. Har varit skriven på samma adress som Mirsad Bektasevic och en man som friats från anklagelser om terrorbrott.Man, 1986 Anmälde sig frivilligt som soldat i Islamiska staten i maj 2014, visar IS egna rek- ryteringsdokument. Mannen har ursprung i Somalia och är registrerad som utvandrad till okänt land sedan mars 2015. Har varit skriven på samma adress som Mirsad Bektasevic och en man som friats från anklagelser om terrorbrott.
Man, 1986
Anmälde sig frivilligt som soldat i Islamiska staten i maj 2014, visar IS egna rek-
ryteringsdokument. Mannen har ursprung i Somalia och är registrerad som utvandrad till okänt land sedan mars 2015. Har varit skriven på samma adress som Mirsad Bektasevic och en man som friats från anklagelser om terrorbrott.

”Brandbergen-nätverket är starkt förankrat i Sverige, och består i hög grad av folk med nordafrikansk bakgrund. Det är ett mycket centralt nätverk, som har varit en drivande kraft när det gäller terrorhoten i hela Skandinavien, alltså både i Sverige och i Danmark och till viss del också i Norge. Brandbergen-nätverket har i åratal varit centralt att hålla ögonen på för både PET och den svenska säkerhetspolisen SÄPO”, har Jakob Scharf sagt till Svenska Dag-bladet.

”Nätverk genom hela Europa”

Banden mellan den yngre och den äldre generationen jihadister har varit täta. De har hjälpts åt genom att skriva sig på varandras adresser. Radikalisering och kontaktnät i extremistmiljön har gått i arv.

 

LÄS MER: Välkommen till terrorns rike

 

– De äldre har ett ganska brett nätverk genom hela Europa och upparbetade, väloljade kanaler i de kretsarna, säger terrorexperten Magnus Ranstorp.

En tidigare huvudperson i nätverket var svensk-marockanen Mohamed Moumou. Under en tid stod han skriven på Abu Omars adress. Moumou fick en hög ställning som al-Qaidas andreman i Irak innan han sprängde sig själv till döds i oktober 2008 i Mosul.

En yngre anhörig till Moumou har varit skriven på samma adress som Abu Omars affärskompanjon. Den anhörige är en av de svenska jihadister förekommer bland IS rekryteringsdokument, som läckt ut. Han ska ha rest ner för att strida med Islamiska staten i juli 2014. I december 2015 greps han i Turkiet när han återigen var på väg till Syrien.

En tredje nyckelperson i nätverket är en svensk-tunisisk man som tog värvning i IS vintern 2006-2007 och sprängde sig till döds 2010 i en poliskontroll i Mosul, Irak.

Dömdes för terrorbrott

En fjärde central person är en man som tidigare dömts för terrorbrott i hemlandet Marocko. Han medger i en intervju med Expressen att den marockanska Säkerhetspolisen frågat honom om personer vid moskén i Brandbergen, men förnekar kännedom om dem.

– Jag vet inte vem någon av dem är, säger mannen.

Hans påstående är ”väldigt osannolikt”‚ enligt Magnus Sandelin som skrivit om det nordafrikanska nätverket i ”Svenska IS-krigare – från al-Qaida till Jihadi cool”.

Den terrordömde mannen hävdar att han lever ett stilla pensionärsliv och att den svenska Säkerhetspolisen aldrig kontaktat honom med några misstankar.

En närstående till honom gifte sig med Otman El Khamlichi, en landsman som finansierade jihadresor åt unga svenskar och reste sedan själv till Syrien. Han dog som självmordsbombare vintern 2014. Khamlichi har i sin tur arbetat för samma bolag som en familjemedlem till den svensk-tunisiske självmordsbombaren som sprängde sig själv vid poliskontrollen i Mosul 2010.

Skriven på samma adress

En annan anhörig till den pensionerade terrordömde mannen har förekommit i en avlyssning i en utredning där finansiering av resor till terrorgruppen al-Shabaab i Somalia förekommit. Två unga män dömdes för terrorbrott i tingsrätten, men friades i hovrätten. En av de friade reste sedan för att strida i Syrien, enligt Magnus Sandelin.

Den unge mannen som reste till Syrien har delat adress med dömde terroristen Mirsad Bektasevic, som i januari greps i en grekisk hamnstad misstänkt för att ha varit på väg till Syrien för att strida för IS. Bektasevic har i sin tur varit skriven på samma adress i Göteborg som Michael Skråmo, en annan av de svenska jihadisterna som anslutit till Islamiska staten. Genom propagandafilmer har han uppmanat andra svenskar att ansluta till striderna.

 

Magnus RanstorpFoto: Christian Örnberg

LÄS MER: IS nya strategi mot Sverige och Europa

 

Som ”Uppdrag granskning” avslöjar var Mohamed Belkaid praktikant i Abu Omars butik innan han lämnade Sverige för att ansluta till terrorgruppen Islamiska staten – och sedan återvända till Europa för att koordinera blodiga terrordåd.

Abu Omar pekas ut för att fortfarande vara en central person i den svenska jihadiströrelsen. Han har förekommit i flera internationella terrorutredningar.

Han blev uppringd av Mounir Dhahri, en av de fyra männen som planerade ett terrordåd mot Jyllands-Posten. De lärde känna varandra via Abu Omars butik.

– Innan de skulle resa ner ringde de ”Abu Omar”, säger terrorexperten Magnus Ranstorp som följde rättegången.

Säpo vill inte kommentera uppgifterna.

– Vi kan inte uttala oss om enskilda personer och deras eventuella kopplingar till den brottslighet vi följer, eftersom det skulle avslöja vad vi känner till och inte, skriver pressekreteraren Johanna Måhlén i ett mejl till Expressens Daniel Olsson.

Spindlarna i nätet

Både Magnus Ranstorp och Magnus Sandelin beskriver den äldre generationen som spindlar i nätet. De äldre reste till Afghanistan och Irak, den yngre generationen väljer att kriga för radikala grupper i Syrien.

Det vi ser är ett generationsskifte där de äldre inspirerar och radikaliserar.

Sedan rycks någon med – och gör sig redo att utföra uppdrag.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag