Terrorforskaren Magnus Ranstorp. Foto: Sven LindwallTerrorforskaren Magnus Ranstorp. Foto: Sven Lindwall
Terrorforskaren Magnus Ranstorp. Foto: Sven Lindwall
Belgiska och irländska fans i Bordeaux under fredagen. Foto: Vincent Kalut / PHOTONEWSBelgiska och irländska fans i Bordeaux under fredagen. Foto: Vincent Kalut / PHOTONEWS

Belgiska och irländska fans i Bordeaux under fredagen.

 Foto: Vincent Kalut / PHOTONEWS

"De försöker slå till mot folkmassor som firar"

Publicerad

En terrorattack mot fotbollsfans under EM-matchen mellan Irland och Belgien kan ha avstyrts.

Men polisen kan inte vila för det – just den typen av mål är bland de enklaste för terrorister att slå till mot.

– Det är sådana planer som de funderar på att sätta i verket, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

12 personer har gripits i Belgien, misstänkta för att ha planerat ett terrordåd mot fotbollsfans i samband med EM-matchen mellan Irland och Belgien på lördagen.

Just sportevenemang, inte minst fotboll, är just den typen av mål som terrorister siktar in sig på i Europa, menar terrorforskaren Magnus Ranstorp vid Försvarshögskolan:

– Det är mer sannolikt att de inte går efter arenor utan folksamlingar, precis som när folk tittar på de här matcherna. Det har vi sagt länge, och det är det säkerhetstjänsterna har lyft upp.

 

LÄS MER: Tolv gripna misstänkta för terrorplaner mot EM-firare

 

Terroristerna lärde sig av Paris

I mars dödades 30 personer när självmordsbombare slog till mot ett fotbollsevenemang i Iraks huvudstad Bagdad. I maj dog ett dussintal Real Madrid-fans när IS-terrorister gick till attack mot ett kafé som visade en match i Balad, Irak.

Och vid terrorattackerna i Paris i november förra året, där 130 offer dödades, utlöste tre självmordsbombare sina västar vid Stade de France under en fotbollsmatch – andra gick till attack mot kaféer och en konsertlokal.

– Det är mjuka mål, lättillgängliga. Det är ganska lätt att komma dit utan att väcka så mycket uppmärksamhet. I exempelvis novemberattackerna i Paris kom de ju inte in på stadion, då smällde de bomberna utanför, säger Ranstorp.

Ranstorp: "Försöker slå till mot folkmassor som firar"

Terrorexperten menar att terroristerna lärt sig av misslyckandet utanför Stade de France – nu försöker de inte ens ta sig in på arenorna.

– De går bland åskådarna. Det är så lätt att bara plantera något, en ryggsäck eller vad som helst, och att dölja vapen. Det brukar finnas väldigt liten säkerhetsnärvaro utanför.

– Det mest sannolika är att de försöker slå till mot folkmassor som tittar och firar, snarare än mot arenorna. Det är för svårt för dem, och det maximerar inte framgångarna.

Magnus Ranstorp: De vill att alla ska se

Men det är inte bara antalet personer som direkt drabbas som terroristerna vill åt. De vill även att så många som möjligt ska se.

– Det är framför allt mot sådana mål där man har maximal publicitet. Världens fokus ligger just nu på EM, då är det väldigt lätt att de går efter sådant.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag