När Saga Östling, 9, surfade på Internet med sin storasyster började datorn ryka. De flydde ut medan farmor Eva Karlsson försökte släcka elden. När brandmännen kom fick de kämpa i en halvtimme för att få liv i katten Busan.
När Saga Östling, 9, surfade på Internet med sin storasyster började datorn ryka. De flydde ut medan farmor Eva Karlsson försökte släcka elden. När brandmännen kom fick de kämpa i en halvtimme för att få liv i katten Busan.

Datorn brann upp när Saga surfade

Publicerad
Uppdaterad
Saga Östling, 6, surfade på nätet. Plötsligt började datorn brinna och hon flydde i panik.
Datorn var av märket HP - som larmat att batterier man tillverkat kan starta bränder.
- Jag mår dåligt av det som hände, säger Sagas farmor Eva Karlsson, 52.
Saga Östling var hos farmor Eva Karlsson i radhuset i Åkersberga och surfade på Internet med sin storasyster Sanna Kapral, 9, och kompisen My Bryngelsson, 9. - Plötsligt hörde jag ett hemskt skrik, berättar Eva. Datorn hade börjat brinna. Eva såg rök välla ut från den. Hon slängde över en filt och drog ur sladdarna. Brandmännen hindrade branden från att spridas. De fann också den nästan blinda och döva katten Busan, 19, som låg livlös.

Busan fick syrgas

Eva är mycket tacksam mot brandmännen som räddade Busan, speciellt en av dem som kämpade i en halvtimme för väcka liv i katten med syrgas. - Nu har Busan svedda morrhår och lukar rök - men hon lever, säger Eva.

Mindre än ett år gammal

Datorn var en bärbar HP Pavilion zd 8180 EA, mindre än ett år gammal. - Saga vågar inte sova i sin säng längre utan ligger hos oss, säger Eva. Själv får jag katastrofkänsla om jag känner röklukt, eller om jag vaknar av ett konstigt ljud. Datorn var en Hewlett Packard, HP. Företaget har tvingats återkalla 14 000 brandfarliga batterier. Anders Garberg, informationsdirektör för HP i Sverige: - Det som hänt är förskräckligt. Det har förekommit att batterier blivit varma och börjat smälta. Men här brann själva datorn. Det har vi aldrig sett tidigare. Brandvarningen gäller batterier, som tillverkades i Kina i januari. - Inga av dessa batterier har sålts i Sverige, säger Garberg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag