Tekniker och experter på Telia arbetade hela natten med att ta reda på vad som orsakat det allvarliga avbrottet.
Tekniker och experter på Telia arbetade hela natten med att ta reda på vad som orsakat det allvarliga avbrottet.

Därför slogs din mobil ut

Publicerad
Uppdaterad
Hela Telias mobilnät slocknade i går kväll.
Miljontals telefoner över hela Sverige tjöt upptaget i flera timmar på grund av ett simpelt fel i ett datorprogram.
Sånt här ska inte få inträffa, säger säkerhetsexperten Joakim von Braun.
Telia befarar att det kan bli nya störningar – kanske redan dag. Strax efter klockan sex i går kväll blev det tyst i flera miljoner mobiltelefoner. Arga kunder över hela landet försökte förgäves ringa och skicka sms, och det orsakade i sig ytterligare problem i det hårt belastade nätet.

Stationer slocknade

Orsaken till felet finns i två stora stationer i Stockholm som ska dirigera samtalen till rätt mottagare. – De gick ned med 15 minuters mellanrum. Vad vi vet är att felet finns i mjukvaran, säger driftingenjören Mattias Nilsson på Telia.

Startades om

Tekniker från Telia lyckades efter två timmar få i gång systemet igen efter att helt enkelt ha stängt av och startat om stationerna. Men det hjälpte inte, mobilnätet slogs ut ytterligare två gånger. 21.30 och 22.45 blev det tyst igen. De senaste åren har över 200 miljoner kronor satsats på driftsäkerhet av krisberedskapsmyndigheten (KBM). Uppenbarligen med klent resultat. Nu kräver myndigheterna svar eftersom telenäten är högprioriterade på grund av beredskaps-skäl. – Vi ska tillsammans med Post- och telestyrelsen utreda vad det är som inträffat, säger Johan Friberg på KBM.

Fler avbrott

I går kunde ingen på Telia ge ett rakt besked om exakt vad som hänt med mobilnätet. – Vi håller på med felsökningen, men antagligen vet vi inte svaret förrän i nästa vecka. Det är ännu svajigt i en av stationerna och vi kan inte utesluta fler avbrott, säger Mattias Nilsson. Ytterligare två driftstopp inträffade under natten till lördagen och lördagsmorgonen i Telia Soneras två mobiltelefonstationer där tidigare fem stopp inträffat sedan klockan 19.50 på fredagskvällen. Omstarter skedde klockan 03.30 och 05.00. - Men det rörde sig om kortvariga avbrott på någon minut som inte störde trafiken på samma sätt som de tidigare stoppen, säger driftsingenjören Mattias Nilsson vid Telia Soneras driftcentral. Enligt Nilsson har företaget ingen förklaring till vad det är som har orsakat stoppen och heller ingen arbetshypotes. - Vi felsöker fortfarande, och även vår leverantör har kopplats in, säger han.
Expressen.se/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag