ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Därför publicerar vi namn och bild

ANNONS:
Publiceringen av namn och bild på Hagamannen är kontroversiell.
Kritikerna menar att det kan försvåra polisutredningen.
Vid polisen i Umeå har man dock full förståelse för publiceringen.
- Vi förstår att det görs på det här sättet, säger presstalesman Bertil Östgård.
Otto Sjöberg. Expressen/GT/Kvällsposten och TV3 har som enda svenska medier valt att publicera namn och bild på Niklas Lindgren som misstänks vara Hagamannen. Besluten har fått skarp kritik. Den förre pressombudsmannen Pär-Arne Jigenius hävdar att mannen pekas ut som skyldig innan han har dömts. - Expressen har hängt ut honom fullständigt. Pressen ska inte ta ställning i skuldfrågan, säger han till Aktuellt. Expressens chefredaktör Otto Sjöberg anser dock att brotten är så exceptionella att de motiverar namn- och bildpublicering. - Vi har inte tagit ställning i skuldfrågan genom publiceringen, men polisen har stark bevisning i form av DNA och brotten har påverkat en hel region under nästan åtta år, säger han. Samma sak anser Hasse Aro, programledare för TV3:s Efterlyst som publicerade namn och bild på Hagamannen i går kväll. - Det normala är att vi väntar till dom, men i några särskilda fall där bevisningen är så här stark väljer vi att publicera i förväg.

Många tekniska bevis

Polisen har en stor mängd teknisk bevisning mot Hagamannen. Bildpubliceringen, tillsammans med polisen egen fantombild som publicerades 2002, kan dock innebära att en eventuell fotokonfrontation där offren pekar ut den misstänkte blir svår att genomföra. - Fantombilden i sig kan göra att bevisvärdet blir sämre. Bildpubliceringen i media är dock till men för utredningen, men någon massiv kritik från oss är det inte, säger Bertil Östgård. - Att det redan fanns en fantombild vägde in i vårt beslut, säger Otto Sjöberg. Publiceringen kan också göra att polisen får in fler tips från allmänheten. Advokat Fredrik Jacobsson, expert på mediarätt, är inte upprörd över publiceringen. - Det är inte en tidnings främsta uppgift att ta hänsyn till en polisutredning, säger han.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: