Gripsholms slott har av danskarna påståtts vara en tjuvgömma. Nu kräver dansk folkeparti att kulturskatterna återlämnas.
Gripsholms slott har av danskarna påståtts vara en tjuvgömma. Nu kräver dansk folkeparti att kulturskatterna återlämnas.

Danskarna kräver: ge oss skatterna!

Publicerad
Främlingsfientliga Dansk folkeparti attackerar Sverige.
Anledningen: Sverige vill inte lämna tillbaka gamla krigsbyten.
- Då skulle stora delar av deras museer, kloster och slott bli helt tomma, säger politikern Sören Espersen.
Det är nyheten om att ett brittiskt krigsbyte, daterat till Napoleons dagar, nu har lämnats tillbaka till Danmark som fått folketingsledamoten Sören Espersen att rikta sin vrede österut.
Mot Sverige.

Sverige lyssnar inte


Som enligt Espersen inte hittills har velat diskutera återlämnandet av en rad danska kulturskatter.
- Sverige är det enda land som inte vill lyssna. Det beror säkert på att om Sverige skulle börja lämna tillbaka allt krigsbyte som det rövat bort på 1600- och 1700-talet så skulle stora delar av deras museer, kloster och slott bli helt tomma, säger Espersen till nyhetsbyrån Ritzau.

Plundringståg


Han vill att Danmarks Nordenminister Connie Hedegaard och kulturministern Brian Mikkelsen ska pressa sina svenska kolleger till eftergifter.
Bland annat beordade drottning Kristina plundringståg i Europa i mitten av 1600-talet.
Sverige lämnade förra året tillbaka en totempåle till en indianstam i Kanada som en zoolog stulit för hundra år sedan, uppger TT.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag