ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Foto: Erika Stenlund
Foto: Erika Stenlund

CIA fick tillgång till hemliga polisarkiv

ANNONS:
Läs mer
Den gruppering som övervakade norrmän för USA:s räkning har med hjälp av före detta poliskollegor även hämtat uppgifter ur hemliga polisregister avslöjar tidningen Aftenposten.
Tidningens källor hävdar att högsta polisledningen kände till spioneriet.
Det var TV2 i Norge som i veckan avslöjade att före detta norska poliser har bedrivit spaning mot norrmän – på uppdrag av CIA och den amerikanska ambassaden. Senare har även danska TV2 avslöjat att den amerikanska ambassaden i Köpenhamn bedrivit liknande verksamhet även i Danmark.

Varit inne i databaser

Den grupp av norrmän – tidigare poliser – som har skött övervakningen har fått tillgång till polisens straffregister. Vid ett flertal tillfällen ska de genom före detta kollegor ha varit inne i register och databaser.
Enligt källor till norska tidningen Aftenposten innebär det att Politidirektoratet, Norges motsvarighet till Rikspolisstyrelsen, och Politiets sikkerhetstjeneste, norska Säpo, har känt till det som har pågått.
Bedömare anser att det är rimligt att tro att USA bedriver samma typ av övervakning även i Sverige.

Oro och ångest

Enligt nyhetsbyrån NTB slår ambassaden i Oslo nu tillbaka och förnekar att så är fallet, genom talespersonen Timothy Moore.
- Vi beklagar att en provocerande och felaktig rapport om utrikesdepartementets säkerhetsprogram har skapat oro och ångest bland våra vänner, säger Moore enligt det officiella uttalande som bland annat citeras av Aftenposten.
Enligt ambassaden är underrättelsegruppen SDU, Surveillance Detection Unit, inte hemlig och spionerar inte mot värdlandet eller medborgare i värdlandet.
- Avsikten är att upptäcka misstänkt verksamhet i närheten av ambassaden, uppger Timothy Moore.
Den amerikanska ambassaden understryker att man är redo att besvara alla frågor från norska myndigheter.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: