ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
En man lägger blommor i vattnet i Phuket till minne av de som omkom i tsunamin för fem år sedan. Foto: David Longstreath/AP
En man lägger blommor i vattnet i Phuket till minne av de som omkom i tsunamin för fem år sedan. Foto: David Longstreath/AP

Ceremonier runt om Asien till minne av tsunamin

ANNONS:
Läs mer
Visa flerVisa färre
Många av världens länder, i synnerhet de runt Indiska oceanen, mindes på lördagen den förödande tsunamin på annandag jul fem år tidigare.
I det lilla fiskeläget Ban Nam Khem på Thailands västkust, som förlorade nära hälften av sina 5 000 invånare, samlades tusentals rödklädda buddhistmunkar till bön.
Det var bara en av hundratals liknande ceremonier i Asien till minne av offren för de förödande vågorna som dödade 226 000 människor i 13 länder, varav 543 svenskar.
- Alla själar från alla nationer, var ni än befinner er nu, ta emot munkarnas böner till er, sade Buddhistmunkar i Phang Nga, Thailand, i bön till minne av offren. Foto: Chaiwat Subprasom/ReutersKularb Pliamyai som förlorade tio anhöriga i Ban Nam Khem.
I Banda Aceh i Indonesien deltog ett hundratal människor i en minnesstund vid en fiskebåt som landade på taket på ett tvåvåningshus, flera kilometer från kusten.

Ny stad på ruinerna

Indonesien drabbades värst av tsunamin, med över 166 000 döda. Efter flera års intensiv återuppbyggnad i Banda Aceh står nu en ny stad på ruinerna av den gamla. På lördagen hade många invånare svårt att hålla tårarna borta när de mindes dagen då en vägg av vatten, skapad av ett extremt kraftigt jordskalv under havsbotten utanför Sumatra, ödelade deras hem och deras liv.
Överlevande i Sri Lanka vid ett minnesmonument. Foto: Eranga Jayawardena/AP- Jag kommer aldrig att glömma det. Efter jordskalvet sprang vi ut ur huset, och några minuter senare började folk skrika när de såg vattenmassorna, sade 40-årige Ambasiah.
Även i Europa och Sverige uppmärksammas femårsdagen av tsunamin. I Ersta kyrka i Stockholm hålls en minnesgudstjänst med anledning av flodvågskatastrofen på kvällen.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: