ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Cecilie Løken, 43, med sin son Leo, nio månader. Foto: Privat
Cecilie Løken, 43, med sin son Leo, nio månader. Foto: Privat

Cecilie, 43: "Vi fick ligga i städskrubben"

ANNONS:
#Akutkollen

Mejla din berättelse med tidsangivelser för när du eller din anhörige kom in till akuten till akutkollen@expressen.se

Det är viktigt att du skickar med dina kontaktuppgifter för att vi ska kunna nå dig för att höra mer om situationen och göra intervjuer.

Som källa till Expressen omfattas du av meddelarskydd och källskydd. Vi röjer aldrig identiteten på personer som lämnar information till oss om de vill förbli anonyma.

Hashtag på Twitter: #akutkollen

Visa merVisa mindre
Läs mer
Visa flerVisa färre

Expressen startade under fredagen Akutkollen för att granska de svenska akutmottagningarna - och redan nu börjar mejlen strömma in.

En av dem som bevittnat hur akutmottagningarna går på knäna är Cecilie Løken, 43, som tvingades åka in akut i april 2012.

– Det var som en krigszon, folk låg och blödde och skrek överallt, säger hon till Expressen.

Berättelserna strömmar in från vårdsverige. Rapporter inifrån akutmottagningar i såväl Skellefteå som Stockholm och i Skåne vittnar om överbeläggning, dåliga bemötanden och vårdmissar. Personalen är stressad. Patienterna far illa. I flera av mejlen vittnar anhöriga och personer som själva drabbats av det svåra läget om en misstro mot vården som tagit sin början efter ett eller flera akutbesök som inte har fungerat.

Skräckdygn på akuten

En av de som hört av sig är Cecilie Løken, 43. Efter sin andra födsel tvingades hon till en operation - som senare skulle ge allvarliga konsekvenser. En dag i april 2012 såg hon en mörk baksida av vården.

– Jag vaknade en morgon och kunde inte röra mig. Jag fick åka in till akuten på Danderyd, säger hon till Expressen.se.

Där började skräckdygnet.

– Det var helt osannolikt. Folk låg överallt och blödde och skrek överallt. Det var som ett fältsjukhus, säger hon.

Tagen av att hastigt ha förlamats och med sitt nyfödda barn på bröstet låg hon på akutmottagningen i timmar. Det enda som skilde henne från andra patienter var tunna tygskynken som spänts upp som provisoriska väggar.

– Man överhörde så extremt mycket intima detaljer. Det var svårt att stänga öronen med 50 personer omkring. Till slut letade en sjuksköterska upp en städskrubb som vi fick ligga i, säger hon.

Kräver en ändring

Nu vill Cecilie Løken berätta sin historia för att få till en ändring. Därför hörde hon av sig till Akutkollen.

– Jag blir förbannad när det ska sparas in och sparas in. Jag känner folk som jobbar inom sjukvården. Det går inte att vända på varje krona längre, det går alltid ut över patienten, säger hon.

– Jag själv är resursstark och kan säga ifrån. Men jag tänker på de som inte har så lätt att formulera sig eller vet var de ska vända sig.

Mejla din berättelse om ditt besök på akuten till akutkollen@expressen.se.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: