Anders Borg betalade alltid hyran i tid när han bodde hos Cecilia Hagen. Foto: Henrik Montgomery / Scanpix
Anders Borg betalade alltid hyran i tid när han bodde hos Cecilia Hagen. Foto: Henrik Montgomery / Scanpix

Cecilia Hagen: Borg är en sexig finansminister

Publicerad
Uppdaterad
Anders Borg är något så extremt ovanligt som en sexig finansminister.
Jag tror inte ens att det är ovanligt, jag tror att det inte finns.
Sexighet och finansministeri går inte att förena och har aldrig gjort det. Förrän nu.
Illustration: Helén Rasmusen
Fast det är inte själva sexigheten - tror jag - som gör att jag betraktar honom som det flydda årets särskilda nyhetsperson, utan det faktum att han uppenbarligen lyckats hålla i våra pengar. Peppar, peppar.
Nu ska jag nämna den här sexigheten en sista gång, sen får det vara sluttjatat om den: jag tro att han är totalt omedveten om den och det är därför den är så påtaglig och liksom sympatisk.
Det är något med glittret i ögonen. Som nog egentligen bara signalerar att det rör sig i skallen på honom. Må det inte upphöra och må det röra sig i en för oss alla positiv riktning.

Man kan lätt bli orolig när man blickar framåt. Och han har själv lagt ganska mycket ved på orosbrasan på sistone. Varnat oss för ekonomisk kaxighet, varnat oss för att ta för stora bostadslån, varnat bankerna för att skena i väg, man vet inte vad som väntar runt hörnet.
Fastighetsbubblor och räntehöjningar och Irland och elände. Må han vara en klippa, må han vara någon att hålla i handen när den ekonomiska stormen börjat vina.
Han ger ett stabilt intryck. Ett ganska stabilt intryck i alla fall. Men den där stabiliteten har det nog varit lite si och så med tidigare i livet.
Ekonomen Klas Eklund, som varit hans chef i flera omgångar, har sagt så här om honom:
– Det slående är hans driv och entusiasm. Han bubblar över. Det är både underbart och skrämmande eftersom man måste lägga locket på honom ibland.
Och så här har en annan välrenommerad ekonom sagt:
– Han är lite som professor Kalkyl. Han verkar inte ha koll på verkligheten men uttalar sig med stor självsäkerhet.

Så var det Mikael Odenberg, som avgick som försvarsminister 2007 för att han kände sig överkörd av Anders Borg:
– Han kan bli besatt av en idé. Och omgivningen kan bli rätt trött på honom.
Allt det där var några år sedan. Drivet och entusiasmen finns kvar, men han bubblar nog inte över så ofta längre.
Jag tycker och vill tycka att han verkar ha många goda sidor. Jag gillar att han inte trivs med att vara igenkänd överallt, att han vantrivs på mingeltillställningar, att han är ointresserad av kläder - förut köpte han fem par svarta jeans och fem svarta T-shirts åt gången och ansåg sig då färdigekiperad.
Jag gillar att han verkar ha ett så bra familjeliv. Att han levt med sin fru Sanna sen han var 16 och hon var 18. I nöd och lust. Genom hennes allvarliga sjukdom för ett antal år sen, tillsammans med de tre barnen, Ludvig som nu är 13 och tvillingarna Hanna och Sarah, som är åtta om jag räknat rätt på fingrarna.
Han har själv haft svårt med matten. Eller så här: han hade en etta i matte en tid beroende på att han så sällan var i skolan eftersom han hade/har så svårt att inordna sig i strukturer.
Det var därför han inte blev sosse, förresten, trots att familjen varit det i generationer.

Jag gillar honom för att han har sagt sig vara feminist.
Jag gillar honom för den fjöliga lilla råttsvansen i nacken. Jag tror han har den för att Sanna tycker om honom i utslaget hår om kvällen.
Jag gillar honom för att han faktiskt var min hyresgäst för många år sen. Jag valde ut honom bland säkert mer än fyrtio sökande. Det borde tala för honom. Och det hade inte med sexigheten att göra, jag försäkrar. Jag såg honom som en ganska välartad gosse och dessutom betalade han alltid hyran i tid.
Om det inte vore så att han envist hävdat att han icke för liv och pina vill bli statsminister - ekonomin är hans område - så skulle jag se honom som ett hot mot Fredrik Reinfeldt. Som vårt svar på Gordon Brown, som blev osams med sin vapendragare Tony Blair och som sen tog över efter honom på Downing Street.
Sammanfattningsvis gillar jag Anders Borg för att jag faktiskt inte har något val. Och det har inte ni heller. Vårt öde ligger i hans händer.


TRE ATT HÅLLA KOLL PÅ 2011

Hanna Hellqvist
Jag kommer att följa henne ännu mer noggrant i år. Hon hörs i radion, hon har ett tv-program på gång. Men det är det hon skriver som fascinerar mig mest.

Kate Middelton
Ska gifta sig med Englands prins William. Stilig ficka, stiliga pojke. De pryder och kommer att pryda spalterna.

Carl Bildt
Måste vi hålla under uppsikt. Han verkar på väg att bli en lös kanon och det är svårt att lära gamla hundar sitta.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag