Carl Bildt kommenterar Mona Sahlins avgång SVT:s "Agenda": "Det var inte alldeles oväntat." Foto: SVT
Carl Bildt kommenterar Mona Sahlins avgång SVT:s "Agenda": "Det var inte alldeles oväntat." Foto: SVT

Carl Bildt om Mona Sahlins avgång: "Inte alldeles oväntat"

Publicerad
Nu kommenterar utrikesministern Mona Sahlins avgång.
Han tror inte att bytet av partiledare tar Socialdemokraterna ur krisen.
- Utvecklingen har sprungit ifrån partiet, frågan är om de kommer i kapp, säger Carl Bildt i Agenda.
Efter söndagens blixtinkallade möten meddelade Mona Sahlin sin avgång som partiledare för Socialdemokraterna.
Efter fyra år vid rodret vill hon inte bli omvald på den extrainsatta kongressen i mars.
– Det var inte alldeles oväntat, säger utrikesminister Carl Bildt i SVT:s Agenda.
Han fortsätter:
– Men samtidigt ska sägas att det inte är personen det handlar om i första hand, utan politiken. Sahlin har i en mycket svår situation gjort en rätt hygglig valrörelse.

"En långsiktig kris"

Politiken däremot har Carl Bildt kritiska åsikter om. Den har stått stilla, menar han.
– Det har varit en långsiktig kris för Socialdemokraterna. Man har gått från att vara ett 45 procentparti till 30. Samhällsutvecklingen har gått i riktningen där Socialdemokraterna inte har hängt med. Utvecklingen har sprungit ifrån partiet, frågan är om de kommer i kapp. säger Bildt och fortsätter i Agenda:
– Man gör sig själv en otjänst om man fokuserar på personfrågan i det här läget. Det har varit en tröghet i partiet, frågan är om de kan reparera det.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida