ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Foto: Ylwa Yngvesson
Foto: Ylwa Yngvesson

Carl Bildt avfärdar kritik om Libyen-uttalande

ANNONS:
Läs mer
Utrikesminister Carl Bildt (M) har kritiserats för måndagens uttalande om Libyen.
Men Bildt, som på tisdagen var i Egyptens huvudstad Kairo, avfärdar kritiken.
I måndags sade Carl Bildt att "det handlar inte om att stödja den ena eller den andra. Det handlar om att få stabilitet och rimlig utveckling". Uttalandet väckte kritik från flera håll på tisdagen.
Uttalande fick Miljöpartiets Gustav Fridolin att undra i en skriftlig fråga om Sverige står neutralt mellan demokrati och diktatur. Han jämför med uttalanden kring Tunisien och Egypten och efterlyser ett klargörande av Bildt.
Även Kristdemokraternas utrikespolitiske talesperson Desirée Pethrus var kritisk och tyckte att uttalandet inte var tillräckligt.

Tydligt ställningstagande

Pethrus vill ha ett tydligt ställningstagande för det libyska folkets krav på demokrati och frihet. Hon efterlyser också en tydlig strategi från EU gentemot länderna i regionen i stället för de ad hoc-lösningar som tillgrips nu..
Men Carl Bildt avfärdar kritiken. Sverige har varit pådrivande för EU:s kritiska hållning, säger han i telefon från Egypten till TT. Gustav Fridolins fråga avfärdar han som bristande innantilläsning.
- Han vet ju själv svaret på den frågan givetvis, det framgår dessutom mycket tydligt av det uttalande vi gjorde, det vittnar om lite bristande förmåga till innantilläsning tycker jag, men det tillhör partipolitiken misstänker jag, säger Bildt.


Mötte bloggare

På tisdagen mötte Bildt bloggare, unga och nätaktivister i Kairo. Han säger att diskussioner förts kring användandet av internet och sociala medier i protesterna som ledde till Hosni Mubaraks avgång, och att det är spännande hur verktyg på internet hjälpt mobilisera en ungdom som önskat förändring.
- Trots att regimen på olika sätt ville stoppa och begränsa detta så gick det i grunden inte. De tog till så att de stängde av hela internet med det gjorde folk bara ännu argare och bidrog sannolikt till att ge reformrörelsen ökad kraft.
Bildt säger att de diskuterat hur utvecklingen har varit och han säger att ett antal personer bjudits till Sverige som del i en FN-process för frihet på nätet.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: