ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Foto: Paul Madej / Scanpix
Foto: Paul Madej / Scanpix

Byggnader har svämmat över

ANNONS:
Läs mer
De stora vattensamlingarna i Kalmar och på Öland har orsakat stora problem.
Ett flertal byggnader har svämmat över - och regnet fortsätter att falla.
- Vi håller tummarna för att vädret ska vända, säger Kenneth Emricsson, enhetschef vid den operativa enheten vid Kalmar räddningstjänst.
De stora vattensamlingarna har ställt till det rejält i Kalmar län. Även på Öland har ett flertal bostäder drabbats av översvämningar.
-  Vi har haft översvämningar både västerut, norrut och söderut. Inget område är mindre drabbat än något annat. Det har ju regnat sedan natten mot söndag, säger Kenneth Emricsson.

"Gör vad vi kan"

I Smedby utanför Kalmar har läget under dagen varit kritiskt för ett gruppboende för personer med autism. Räddningstjänsten har varit på plats och jobbat för fullt.
- Vi gör vad vi kan för att leda undan vattnet, säger Johan Olström vid Kalmar räddningstjänst.
Vatten har pumpats bort, det har grävts diken och gjorts fördämningar.
- De åtgärder som vidtagits för att få undan vattnet har hjälpt och det är glädjande. Men läget är fortfarande kritiskt, säger Niclas Ohlslöf, Kalmarhems fastighetschef
Han fortsätter:
- Med tanke på de boendes sjukdomsbild har vi verkligen gjort vård yttersta för att de ska kunna bo kvar. Vi har en plan b att evakuera dem, men det är i absolut nödfall.
Flera andra byggnader bredvid, bland annat ett förråd och den byggnad som används för dagverksamhet, har det gått sämre för.
- Den byggnad som används för dagverksamhet har vattnet redan runnit in i. Det är runt en halv meter vatten där, säger Niclas Ohlslöf.
Han hoppas nu att regnet ska övergå i snö.
- Vi följer SMHI:s rapporter men än så länge faller regnet.
Även vid sopanläggningen i Moskogen har räddningstjänsten jobbat intensivt med att pumpa tillbaka vatten i anläggningens dammar.
- Vattennivån steg snabbt där ett tag men nu har det lugnat ner sig , säger Kenneth Emricsson.

"Får göra en viss prioritering"

Kalmar kommun har under dagen gått ut med en uppmaning till alla fastighetsägare att hålla koll på vattenflödena och att på egen hand försöka få fram pumpar. Räddningstjänsten har inte möjlighet att bistå med pumpar och pumpning utan måste i första hand använda sina pumpar för att skydda viktiga samhällsfunktioner.
- Det är ett tiotal personer som hört av sig till oss eftersom deras källare svämmat över. Men många vet nog inte om det ännu. De lär göra den hemska upptäckten först när de kommer hem från jobbet, säger Kenneth Emricsson.
Hur gör ni för att hinna med allt?
- Vi får göra en viss prioritering. Privata källare får vi tyvärr prioritera bort eftersom vi måste koncentrera oss på de samhällsviktiga funktionerna. För privatpersoner kan det vara bättre att åka till Jula eller Clas Ohlson och köpa en egen pump, säger Kenneth Emricsson.
I nuläget ser väderprognosen inte så positiv ut.
- Men vi håller tummarna för att vädret ska vända.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: