ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Butiksägaren: "Det var fyra rånare med gevär"

ANNONS:
De misstänkta

26-åring, Norsborg:

Den 26-årige mannen vårdas på Karolinska. Hans tillstånd är, enligt polisen, kritiskt på lördagsmorgonen.

Är gripen misstänkt för grovt rån alternativt medhjälp till grovt rån.

21-åring, Norsborg:

En 21-årig kvinna, som tillhör samma familj som en av männen, anhålls klockan 19.39 och misstänks för medhjälp till grovt rån.

22-åring, Skärholmen:

Är anhållen, misstänkt för grovt rån.

19-åring, Norsborg:

En 19-åring man anhållen misstänkt för förberedelse för grovt rån.

21-åring, Norsborg:

En 21-årig man hämtas till förhör från en adress i Norsborg klockan 01.26. 02.52 anhålls mannen för skyddande av brottsling.

Sjätte person:

Vid 15.30-tiden på lördagen greps en sjätte person som senare anhölls misstänkt för medhjälp till grovt rån.

Visa merVisa mindre
Läs mer

Totalt sex personer har nu gripits misstänkta för inblandning i fredagens rån mot guldsmedsbutiken i Södertälje. Flera av dem har tydliga gangsterreferenser på sina Facebooksidor och känner varandra sedan tidigare.

Under söndagen förhördes flera av personerna, men hittills nekar alla till brott:

– Han säger att han är helt oskyldig, säger Slobodan Jovicic, som försvarar 22-åringen som misstänks för grovt rån.

Dagen efter rånet är guldsmedsbutiken i centrala Södertälje stängd. Utanför står ägaren, han har flera synliga skador efter rånet – högra armen är i gips och vänstra i bandage.

– Det var fyra rånare med gevär, de knuffade mig för att öppna skåpen, säger han genom vännen som översätter.

Han pekar på huvudet och ryggen och säger att han har ont.

– Det var en mardröm.

Vid 15.30-tiden på söndagen grep polisen en sjätte person misstänkt för inblandning i det grova rånet i Södertälje. Därmed har totalt sex personer gripits, varav fem är anhållna.

– De är misstänkta för grovt rån alternativt medhjälp till grovt rån, säger Lars Byström, kommissarie och presstalesman vid polisen i Stockholm.

Flera av personerna pressades under dagen i förhör men hittills har ingen erkänt någon inblandning.

Förnekar brott

Den anhållne 22-åringen som misstänks för grovt rån förnekar:

– Han säger att han är helt oskyldig, säger mannens försvarare Slobodan Jovicic.

Även Martin Cullberg, försvararen till den misstänkta 19-åringen, säger att hans klient nekar:

– Han förnekar brott, det är den enda kommentaren jag har.

21-åringen, som är anhållen misstänkt för skyddande av brottsling, förnekar även han all inblandning:

– Han säger att han är helt oskyldig, och förstår inte alls varför han har blivit inhämtad, säger mannens försvarare Jonas Granfelt.

Den 26-årige mannen som vårdas på Karolinska är också misstänkt för grovt rån alternativt medhjälp till grovt rån, men har inte kunnat förhöras på grund av sitt tillstånd. Han är heller inte anhållen.

– Hans tillstånd är fortfarande kritiskt, säger Lars Byström.

Beväpnade

Flera av de misstänkta känner varandra sedan länge. De kommer alla från södra Stockholm och minst två av dem har tidigare misstänks för att ha utfört brott tillsammans. Flera av dem är dömda förut och har tydliga gangsterreferenser på sina sidor på Facebook.

Den skottskadade 26-åringen har en stor bild på Al Pacinos i rollen som Tony Montana i filmen "Scarface" – många kriminellas favoritfilm – på sin vägg på Facebook.

Bilden "gillas" av företrädare för ett gangstergäng. 26-åringen "gillar" även den svenska filmen "Snabba Cash II", om Stockholms undre värld.

En av de inblandade i rånet "gillar" den svenska rapgruppen Kartellen som har flera medlemmar som är dömda för grova brott och dessutom har sina rötter i södra Stockholm. En annan uppger att han jobbat med en film om en kriminell som försöker leva ett lagligt liv.

Fick med sig stöldgods

Polisen bekräftar att rånarna fick med sig stöldgods från guldsmedsbutiken - men vad och hur mycket vill de inte gå in på. Anledningen till att händelsen rubriceras som grovt rån är att gärningsmännen var beväpnade när rånet genomfördes.

Under helgen kommer flera förhör att hållas.

– Det fanns väldigt många vittnen på platsen som eventuellt kommer att förhöras igen, och vissa för första gången. Vi kommer även att hålla fler förhör med de misstänkta personerna, säger Lars Byström.

Finns det fler personer än de som var inblandade i rånet som fortfarande är på fri fot?

– Vi har ingen konkret person just nu, men saker och ting förändras. Vi kan få in ny information som gör att ytterligare någon person blir intressant. När det genomförs den här typen av rån finns det ett antal personer inblandade på olika sätt.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: