Foto: Anna-Karin NilssonFoto: Anna-Karin Nilsson
 Foto: Anna-Karin Nilsson
Foto: Anna-Karin NilssonFoto: Anna-Karin Nilsson
 Foto: Anna-Karin Nilsson
Foto: Anna-Karin NilssonFoto: Anna-Karin Nilsson
 Foto: Anna-Karin Nilsson
Foto: Anna-Karin NilssonFoto: Anna-Karin Nilsson
 Foto: Anna-Karin Nilsson

Busch Thor: Jas-plan bör sättas in

Publicerad

Jas-plan bör sättas in i kampen mot IS och terrorister ska kunna dömas för landsförräderi.

Det sa Ebba Busch Thor i sitt tal i Almedalen – och hon får stöd av C-ledaren Annie Lööf.

Ebba Busch Thor öppnade även för ett svenskt Natomedlemskap.

– De islamistiska extremisterna för ett krig mot vår civilisation, sa hon.

Ebba Busch Thor inledde sitt tal med att prata om Ryssland. Hon påminde om att vattnet utanför Gotland är det samma som i höstas kränktes av främmande ubåtar. KD-ledaren var självkritisk mot den förra regeringens försvarspolitik.

– Vi befinner oss inte heller särskilt långt ifrån ett land som faktiskt för krig i ett granland. Länge har likgiltigheten inför vad som händer i vårt grannskap varit påtaglig, sa Ebba Busch Thor.

Därefter valde hon att beröra den blocköverskridande försvarsuppgörelsen som KD är en del av.

– Försvarspolitiken är ett sådant område som präglas av kortsiktighet och nativitet. Det krävs förändring. Därför är jag glad att vi kristdemokrater tillsammans med fyra andra partier har slutet en uppgörelse om starkare försvar.

Ebba Busch öppnade återigen för ett svenskt medlemskap i Nato.

– Ensam är inte stark. Vi behöver fortsätta att arbeta tillsammans med Nato, antingen genom ett närmare samarbete eller som medlemmar, sa Ebba Busch.

KD-ledaren fortsatte sedan med att prata om islamistisk extremism och nämnde förra veckans terrordåd i bland annat Tunisien.

– De islamistiska extremisterna för ett krig mot vår civilisation. De vill skapa oro, rädsla, osäkerhet och instabilitet, i väst så väl som i Mellanöstern.

– Det är farligt att tro att vi efter Förintelsen lyckats med "målet om "aldrig mer", säger Busch Thor.

KD-ledaren krävde i sitt tal åtgärder mot IS-krigare som återvänder till Sverige.

– Sverige kan inte enbart fokusera på det ansvar vi har att erbjuda fristad åt människor på flykt. Vi har också ansvar för att förhindra att människor reser från vårt land för att utföra brutala handlingar.

Ebba Busch vill ha ett mer offensivt arbete i kommunerna för att förebygga att människor blir IS-krigare, göra det möjlighet att beslagta pass och döma människor som går med i terrororganisation som IS.

– Jag anser också att om den internationella alliansen så efterfrågar bör vi skicka svenska Jas-plan i kampen mot IS.

Får stöd av Annie Lööf

Efter talet kommenterade Annie Lööf (C) utspelet om att sätta in Jas-plan i kampen mot IS. C-ledaren meddelade på Expressens valscen att hon stöder Busch Thors förslag.

Ebba Busch Thor riktade även en känga åt regeringen och dess jobbpolitik.

– De vill nå Europas lägsta arbetslöshet genom att servera en rödgön soppa av skatte-och bidragshöjningar.

KD presenterade i dag ett förslag om att utöka undantagen i lagen om anställningsskydd, LAS, till att omfatta fyra personer.

– Vår politik står i skarp kontrast till regeringens jobbfientliga politik.

KD föreslår tillfälliga i stället för permanenta uppehållstillstånd. Även der berörda Ebba Busch Thor i sitt tal.

– Det värnar Sverige som en fristad. Men förslaget kan också påverka hur många som söker asyl just i vårt land. De kan bidra till en jämnare fördelning av mottagandet inom EU.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag