ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Brittiska test: Häst
i Findus-lasagnen

ANNONS:

Litar du på innehållet i färdigmaten?

Tack för din röst!
Du har redan svarat på frågan.
Visa resultat
Snittbetyg:
Annons:

Litar du på innehållet i färdigmaten?

Redan i måndags drog Findus Sverige tillbaka sina köttlasagner från lagren eftersom man befarar att de innehåller hästkött.

Nu avslöjar tester i Storbritannien att elva av 18 testade lasagner innehåller hästkött.

I dag kommer svaret från de svenska testerna.

– För att ta det säkra före det osäkra har vi satt produkter på test, säger Henrik Nyberg, produktionsdirektör på Findus, till Expressen.se.

I måndags beslutade Findus Sverige att dra tillbaka samtliga lasagner från Findus eget lager och kundernas distributionslager. Anledningen var att man fått information från den franska matleverantör Comigel, som tillverkar lasagne på uppdrag av Findus, om att man inte kunde garantera att innehållt i förpackningarna stämde överens med innehållsförteckningen. Man befarar att rätterna innehåller hästkött i stället för nötkött.

– Med tanke på den informationen som vi hade i måndags agerade vi med största försiktighet. Man kan fortfarande köpa de här produkterna i butiken men vi har stoppat fortsatta utleveranser, säger Henrik Nyberg, produktionsdirektör på Findus till Expressen.se.

"Kommer veta i morgon"

Findus i Sverige har skickat lasagnerätter på analys och väntas få svar under fredagen.

Kan det vara så att de som har köpt Findus lasagne tidigare har ätit hästkött?

– Det här är fortfarande spekulation. Vi kommer att veta mer i morgon (läs: i dag, fredag). För att ta det säkra före det osäkra har vi satt produkter på test, säger Henrik Nyberg.

Köpare varnas

I Storbritannien har testresultaten redan kommit. Där har Findus testat 18 av sina nötkötts-lasagner och det visade sig att innehållet inte var det samma som i innehållsförteckningen. Enligt det brittiska livsmedelsverket, FSA, innehöll elva av de testade måltiderna mellan 60 och 100 procent hästkött, rapporterar Sky News.

Konsumenter som har köpt färdigmaten har blivit varnade att inte äta den och returnera den till butiken där den köptes.

Det finns i nuläget inget som tyder på att hästköttet som finns i Findus lasagner är hälsofarligt, enligt FSA. Däremot har myndigheten beordrat tester efter det antiinflammatoriska läkemedlet fenylbutazon i färdigrätterna.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: