Dödshotad. Runar Sögaards uttalanden om profeten Muhammed har, precis som dödshoten mot kändispastorn, väckt vrede hos många svenska muslimer. I går samlades 500 personer i protest utanför Filadelfiakyrkan i Stockholm för att få en ursäkt från Runar. "Vi är för den fred som Jesus och Muhammed förespråkade", sa imam Hamed Zahery vid demonstrationen.
Dödshotad. Runar Sögaards uttalanden om profeten Muhammed har, precis som dödshoten mot kändispastorn, väckt vrede hos många svenska muslimer. I går samlades 500 personer i protest utanför Filadelfiakyrkan i Stockholm för att få en ursäkt från Runar. "Vi är för den fred som Jesus och Muhammed förespråkade", sa imam Hamed Zahery vid demonstrationen.

Brevet till al-Qaida

Publicerad
Uppdaterad
Runar Sögaards öde ligger i terrorledaren al-Zarqawis händer.
Här är brevet som skickats från extremister i Sverige till Usama bin Ladins man i Irak.
Det finns imamer som försöker ogiltigförklara dödsdomen, nu får al-Zarqawi avgöra saken, säger en svensk extremist till Expressen.
Brevet till al-Qaida.
al-Zarqawi är, efter bin Ladin, den mest jagade mannen i al-Qaida efter flera bombdåd och dödliga kidnappningar i Irak.
Vädjar till terrorledaren. De svenska extremisterna ber i ett brev Abu Musab al-Zarqawi om hjälp att fastställa Runar Sögaards öde.
Abu Musab al-Zarqawi är efter Usama bin Ladin världens mest jagade terrorist. Han ligger bakom självmordsbomber och halshuggningar av kidnappade västerlänningar i Irak. Han har även attackerat västerländska intressen i Turkiet, Spanien och Marocko. Nu ska han avgöra Runar Sögaards öde.

"Han har det sista ordet"

Muslimska extremister i Sverige har skickat ett brev via Internet till al-Zarqawi för att få hans åsikt om hur de ska agera efter Runars uttalande om att profeten Muhammed "var en pedofil". – Fatwan som finns mot Runar har ogiltigförklarats av imamer i Sverige. Nu vänder vi oss till den store ledaren al-Zarqawi. Han har det sista ordet, säger en extremist till Expressen.

Fatwan splittrar

Muslimerna i Sverige är splittrade. De moderata säger att utländska imamer inte har rätt att utfärda fatwor som gäller Sverige. Extremisterna hävdar att de följer en imams råd – oavsett i vilket land de befinner sig. En fatwa är ett svar på en fråga. I Runars fall har frågan framförts till extremistiska imamer som säger att det är rätt att döda honom.

Blev benådade

Men det finns hopp för Runar. När extremister i Irak inte kunde enas om kidnappade franska journalisterna Georges Malbrunots och Christian Chesnots öde lät man al-Zarqawi bestämma. De benådades efter att han kom fram till att de inte var spioner utan riktiga journalister.

Brevet till al-Qaida

    "I Guds, den barmhärtiges namn. Frid och fred över profeternas herre. Till al-Qaida i de två flodernas land. Prinsen och ledaren shejk al-Zarqwi, Gud bevare dig. Ett vädjande brev om profeternas profet. Vår älskade shjek, al-Zarqawi, Gud bevare dig. För första gången händer det en stor kränkande sak från en infiltratör-pastor som heter Runar Sögaard. Han smutskastar vår profet offentligt och anklagar honom för att vara homosexuell och pedofil. Nyheten har publicerats på de stora tidningarnas första sidor. Sögaard har blivit hotad av de strikta männen, i enlighet med en enhällig fatwa från al-umma (folket). Trots det vägrar han be om ursäkt. Nu skyddas han av polisen och han får stöd av regeringen som försvarar honom. Alla är nöjda och glada och ingen har sagt ifrån, förutom kyrkan som tog avstånd från hans uttalande. Det muslimska förbundet har ogiltigförklarat dödsfatwan och det är ett indirekt försvar av honom. Om smutskastningen fortsätter som den gör betyder det att man kan mörda oss. Dessutom arresteras våra bröder och anklagas för terrorism. Vår store shejk, vi muslimer kräver och vädjar om din hjälp eftersom du är folkets lärde man och dess styrka. Ger tillbaka vår religion dess heder och gör er plikt som Gud befaller. Att stödja Gud, ger er segern. De förtryckta muslimerna i Sverige. Söndag, 2005-05-24"

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag