ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Egna albumet. En idyllisk familjebild i Anders Behring Breiviks fotoalbum som han lagt upp på internet. Foto: Privat
Egna albumet. En idyllisk familjebild i Anders Behring Breiviks fotoalbum som han lagt upp på internet. Foto: Privat

Breiviks styvmamma: "Jag är helt i chock"

ANNONS:
Läs mer
Visa flerVisa färre
Åsgårdstrand/Los Angeles. Hon var gift med Anders Behring Breiviks far och ville adoptera Anders när han var en liten pojke.
Exklusivt för Expressen berättar den norska terroristens styvmamma om deras relation, känslorna för styvsonen i dag och varför hon väljer att inte följa rättegången.
- Detta är fruktansvärt.
Den idylliska kuststaden Åsgårdstrand ligger cirka en timmes bilfärd från Oslo. Här bor Anders Behring Breiviks styvmor.
När Expressen ringer på är hon väldigt trött, nedringd av hela världens journalistkår. Men väljer ändå att prata med oss via porttelefonen.
- Jag är trött och har inte kunnat sova de senaste dagarna. Det här är helt ofattbart.
Anders Behring Breiviks föräldrar skilde sig när han var ett år. Hans biologiska mamma fick vårdnaden och han bodde med henne i Oslo under sin uppväxt. Men Behring Breivik hälsade regelbundet på sin pappa och styvmamma.
I manifestet som Behring Breivik lät sprida inför dådet berättar han om sin styvmor. Han skriver att hon ville adoptera honom för att uppfostra honom i Paris där de bodde då. Men hon och pappan förlorade vårdnadstvisten.

"Är helt i chock"

Styvmodern stod honom nära, hon tyckte verkligen om honom. När de sågs berättade han att han skrev på manifestet, men avslöjade inga detaljer.
- Jag visste att han var upptagen av islam, men jag trodde aldrig att han hade sådana tankar. Jag är helt i chock, kan inte tro att det är sant, säger hon.
När Anders Behring Breivik var tolv år skilde hon sig från Anders pappa. Hon fortsatte att hålla kontakten. De träffades så sent som i mars.
- Det var trevligt som det alltid är när vi träffas. Vi pratade som vanligt, det var inget märkvärdigt, bekräftar hon.
Hon tänker inte följa rättegången.
- Jag väljer att resa bort för att slippa uppståndelsen.
Anders Behring Breivik har fyra halvsyskon, två halvbröder och en halvsyster på pappans sida och en halvsyster på mammans sida. Samtliga är äldre än honom. Alla nämns i hans manifest.
Hans halvsyster på mammans sida, flyttade till Los Angeles för 14 år sedan. Anders Behring Breivik skriver i sitt manifest att hon var den av syskonen som stod honom närmast. Hon är gift och bor med sin man och två små barn i en enkel fastighet med tre lägenheter där hon är hyresvärd.
Hon försvann tidigt i lördags morse, enligt grannarna.

CIA kom på besök

Vid klockan åtta på söndagskvällen knackade två kostymklädda herrar med polisbrickor på. Enligt obekräftade uppgifter kan det ha varit CIA som var där för att fråga om systern haft kontakt med sin bror.
Anders Behring Breiviks ena halvbror på pappans sida bor i ett 1800-talshus i ett exklusivt område i Oslo.
- Jag har inte sett honom på länge, säger en granne.
Ingen svarar på portsignalen och det kakelklädda trapphuset lyser öde.
Halvsystern bor i en mindre exklusiv del i en av Norges rikaste kom-muner. Men halvsysterns rödbruna radhus i det lummiga familjeområdet står övergivet. Som om det lämnats i all hast. På verandan har någon lämnat färgburkar och skräp och runt dörrklockan sitter skyddstejpen kvar. Penslarna står nedstuckna i vattenhinkar.
En som valt att bryta tystnaden är pappan, Jens David Breivik.
Han bor i en by på den franska landsbygden.
I söndags valde han att göra en längre, exklusiv intervju med Expressen.
Han hade en bra relation med sin son tills sonen var 15 år gammal. Anders Behring Breivik försökte att kontakta sin far för fem år sedan, men det rann ut i sanden.

Körde bort journalisterna

Efter Expressens intervju omringades villan av journalister från hela världen.
Polisen blev tvungen att skicka i väg pressuppbådet. Själv satt pappan och surfade efter nyheter och tittade på BBC.
- Jag tänker att Anders måste vara väldigt sjuk.
Hoppas du att han kommer ut?
- Nej. Jag hoppas att han blir sittande där resten av livet, avslutar han intervjun.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: