Expressen träffade Jens Breivik tidigare.
Expressen träffade Jens Breivik tidigare.

Breiviks pappa: "Jag tänkte ta mitt liv"

Publicerad

Anders Behring Breiviks far Jens hade inte träffat sin son på åratal när han läste om massakern på Utøya.

I en öppenhjärtig intervju med den brittiska tidningen The Guardian berättar han om skammen.

- Jag tänkte allvarligt på att ta mitt eget liv, säger han.

På måndag börjar rättegången mot Osloterroristen Anders Behring Breivik i Norge.

Trots att hans pappa Jens inte träffat sin son sedan 1995 har han lidit av svåra skuldkänslor sedan terrordådet.

– Jag var helt... chockad. Jag visste inte vad jag skulle göra. Jag kunde inte... jag klarade inte av att göra någonting. Jag satt med ansiktet i mina händer. Det var hemskt. Jag klarade inte av det, säger han till The Guardian om när han fick reda på att det var hans son som låg bakom den värsta massakern i Europa i modern fredstid.

"Skamkänslor och vanära"

Nu, flera månader efter attacken den 22 juli förra året, känner han sig fortfarande dålig.

– Jag blir hela tiden påmind om vem jag är. Under de första veckorna tänkte jag allvarligt på att ta mitt eget liv. Jag kommer för alltid fråga mig hur någon kunde utveckla sådana tankar. Och om jag kunde ha gjort någonting.

Jens Breivik var diplomat innan han pensionerade sig. Han skilde sig från Anders Behring Breiviks mamma när sonen var nyfödd och bor numera på landsbygden i Frankrike.

Både han och hans fru är övertygade om att de aldrig kommer att kunna återvända till Norge.

– En del menar att jag bär skuld till det som hänt. Jag känner skamkänslor och vanära. Kanske... kanske kan man skylla på mig.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida