ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Breivik hade flera bilder på sig själv i manifestet. Foto: Faksimil från Breiviks manifest
Breivik hade flera bilder på sig själv i manifestet. Foto: Faksimil från Breiviks manifest

Breivik skickade sitt manifest till världen

ANNONS:
Läs mer om Breivik-rättegången

Anders Behring Breivik skickade ett manifest till tusentals människor över hela världen - en timme och 17 minuter före hans bomb detonerade i Oslo.

I manifestet beskriver han sin världsbild - och sitt hat mot multikulturalism och "kulturmarxister".

Han redogör även i detalj hur han tillverkade sin terrorbomb.

Det 1 500 sidor långa manifestet "2083 – A European Declaration of Independence" skrev Anders Behring Breivik under pseudonymen Anders Berwick.

I manifestet beskriver Breivik sin ideologi som går ut på att Europa ligger i krig med islam. Han beskriver sig själv som bland annat kulturkonservativ och skriver att "förrädare", såsom "kulturmarxister" och andra som inte delar hans världsbild, ska avrättas.

Påstår att han var riddare

I manifestet finns också en utförlig dagbok. Han beskriver bland annat sig själv och sin uppväxt i Oslo. Han redogör också i detalj hur han planerade sitt terrorattentat och kommer med tips på hur man ska göra.

Han publicerade också flera bilder på sig själv, bland annat i en tempelriddardräkt och poserandes med vapen.

I manifestet påstår Anders Behring Breivik att han tillhör en internationell tempelriddarorden vars mål är att utrota islam i Europa. Men polisutredningen har inte hittat några som helst bevis för att en sådan orden skulle finnas på riktigt.

Skickades till svenskar

En timme och 17 minuter innan hans bomb briserade skickade Breivik ut manifestet till tusentals personer över hela världen.

I Sverige fick minst 18 personer, de flesta med anknytning till det lilla högerextrema partiet Nationaldemokraterna (ND), ta emot det tunga mejlet.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: