Släckningsarbetet under oljekatastrofen i Mexikanska golfen. Foto: AP
Släckningsarbetet under oljekatastrofen i Mexikanska golfen. Foto: AP

BP åker på rekordbot för oljeolycka

Publicerad

WASHINGTON. Oljebolaget väntas betala rekordhöga böter till amerikanska staten, enligt källor till Reuters.

Boten för oljekatastrofen i Mexikanska golfen väntas bli offentlig senare under torsdagen, skriver Guardian.

Tidningen skriver också att BP kommer erkänna sig skyldigt till brott.

Oljebolaget BP väntas få betala rekordhöga böter i en överenskommelse med amerikanska staten efter oljekatastrofen 2010 där oljeriggen Deepwater Horizon exploderade och läckte ut olja över stora delar av Mexikanska golfen. Källor till Reuters vill inte avslöja summan men säger att den är rekordhög. Tidigare rekord som innehas av Pfizer är på 1,3 miljarder dollar, närmare nio miljarder kronor

Väntas erkänna brott

Enligt källor till Reuters kommer bötesbeloppet bli offentligt senare under torsdagen.

BP, där svenske Carl-Henric Svanberg är styrelseordförande, väntas också i överenskommelsen erkänna sig skyldig till brott i samband med oljekatastrofen i Mexikanska Golfen 2010, skriver Guardian.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida