ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
En amerikansk federal domstol i Minneapolis fällde på torsdagen Jammie Thomas-Rasset för att ha fildelat 24 låtar som hon inte ägde rättigheterna till. Foto: Julia Cheng
En amerikansk federal domstol i Minneapolis fällde på torsdagen Jammie Thomas-Rasset för att ha fildelat 24 låtar som hon inte ägde rättigheterna till. Foto: Julia Cheng

Böter: 15 miljoner för illegal fildelning

ANNONS:
Ensamstående fyrabarnsmamman Jammie Thomas-Rasset gapade av förvåning när hon hörde domen: över 15 miljoner kronor i skadestånd - för att illegalt ha fildelat 24 låtar.
- Det finns inte en chans att de någonsin får det, säger Thomas-Rasset till nyhetsbyrån AP.
En amerikansk federal domstol i Minneapolis fällde på torsdagen Jammie Thomas-Rasset för att ha fildelat 24 låtar som hon inte ägde rättigheterna till.
Skadeståndet fick fler än Jammie Thomas-Rasset att förvånat höja sina ögonbryn.

"Löjligt"

Fyrabarnsmamman åläggs att betala 80 000 dollar (cirka 630 000 kronor) per fildelad låt, totalt 1,92 miljoner dollar (mer än 15 miljoner kronor), till skivbranschens organisation Riaa. I en tidigare ogiltigförklarad rättegång slutade skadeståndet på 222 000 dollar (cirka 1,7 miljoner kronor).
Efteråt kallade Jammie Thomas-Rasset summan ”rätt löjlig”.
- Det finns inte en chans att de någonsin får det. Jag är mamma, med små medel, så jag tänker inte oroa mig för det nu.
Jammie Thomas-Rasset nekar till att ha fildelat några låtar över huvud taget och vägrade därför att gå med på en överenskommelse som skulle ha landat notan på omkring 3 500 dollar (cirka 27 000 kronor).

Villiga att göra upp

Det här är det enda fallet av över 30 000 stämningar från Riaa som har gått hela vägen till domstol. Övriga, förutom ett fåtal som fortfarande kämpar, gick med på en uppgörelse, men det ville alltså inte Jammie Thomas-Rasset.
- Vi är fortfarande villiga att göra upp, säger Riiatalespersonen Cara Duckworth.
Enligt AP ansåg domstolen det bevisat endast att en användare hade laddat ned låtar som fanns på Jammie Thomas-Rassets dator – den användaren var internetsäkerhetsföretaget MediaSentry, som samlade bevis å skivbolagens vägnar.
- Det är bara logiskt att många har laddat ned lådarna, det var det (fildelningssajten) Kazaa fanns där för, menade Riaa-advokaten Tim Reynolds.

Kan vara ex-maken

Jammie Thomas-Rassets försvarsadvokat Joe Sibley tyckte inte att det var lika simpelt.
- Endast (hennes) dator har kopplats till illegal fildelning på Kazaa. De har inte kunnat sätta en person bakom skärmen, sa Sibley.
Jammie Thomas-Rasset sa att hennes barn eller ex-make kan ha legat bakom fildelningen, men förklaringen vann inget gehör hos juryn.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: