Thomas Bodström, S, kritiseras för att ha gjort reklam för sin egen bok i riksdagen. Foto: Olle Sporrong
Thomas Bodström, S, kritiseras för att ha gjort reklam för sin egen bok i riksdagen. Foto: Olle Sporrong

Bodström pressad i "Agenda"

Publicerad
Uppdaterad
Thomas Bodström ( S) har kritiserats för sin höga frånvaro i riksdagen. Under frånvaron har han arbetat som advokat- men inte begärt lönesänkning från riksdagen.
- Riksdagsarbetet är det jag prioriterar högst, säger han i SVT:s Agenda.
Thomas Bodström har enligt en granskning som TV4:s " Kalla Fakta" gjort kvittat ut sig från riksdagen för att arbeta som advokat. Samtidigt som han tjänat pengar på sina advokatuppdrag har han inte begärt lönesänkning från sitt uppdrag som riksdagsledamot. Han har också haft hög frånvaro vid voteringar, visar Kalla Faktas granskning. Vid 19 av 36 voteringar i riksdagen har Thomas Bodström uteblivit, vilket gör att han är en av de tio som har högst frånvaro i riksdagen.

Inga nya uppgifter

Sven-Erik Österberg som är Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen säger till TT att inget av det som kommer fram i "Kalla Fakta" är nytt för honom. På frågan om det finns en risk att väljarna ser det som att Bodström skaffar extra inkomster samtidigt som han har full skattefinansierad lön svarar Österberg:
- Risker finns det med allt, och det finns åsikter om allt. Det finns de som har åsikter om arvoden överhuvudtaget. Men ytterst måste han själv ta den diskussionen när det gäller honom själv och hans kandidatur och jag tycker att så här långt har han klarat det mer än väl, säger han till TT.

"Över genomsnittet"

I söndagens "Agenda" i SVT svarade Bodström på kritiken:
- När det gäller voteringar ligger jag under genomsnittet, men om man tittar på interpellationer och motioner ligger jag i stället över genomsnittet. När det gäller ersättningar är det tre timmar som jag fått dubbel ersättning. Riksdagsarbetet är det jag priorieterar högst. Jag arbetar med det varje dag, även de dagar det är rättegång. Då jobbar jag antingen på morgonen eller på kvällen, sade han.
Bodström har också fått kritik för att ha använt riksdagen som inspelningsplats för en reklamfilm för sin senaste bok.
- Vakten som stod utanför sade att det var okej. Men nu förstår jag att det var fel och jag ber om ursäkt för detta, sade han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag