ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Foto: Janerik Henriksson / Scanpix
Foto: Janerik Henriksson / Scanpix

Björklund vill säkra Gotland mot ryssen

ANNONS:
Läs mer
Folkpartiledaren Jan Björklund varnar för ett framtida ryskt angrepp mot Gotland.
Nu vill han placera en militärbrigad bestående av 5 000 man på ön.
- Tas Gotland i från oss, får vi aldrig ön tillbaka, säger han till Helagotland.se.
De senaste 20 åren har det svenska försvaret allt mer inriktats på internationella insatser, samtidigt som utvecklingen i Ryssland är skakig, menar Björklund.
– Det är bara två år sedan som Ryssland gick in i Georgien med ganska brutal militär aggression. Skulle det hända något i vår del av världen, till exempel i Baltikum, är det ingen klok politik att vi helt eller näst intill har lagt ner vår försvarsförmåga av vår eget land, säger han till TV4 Nyheterna.
Björklund menar att Gotland i dag är helt skyddslöst och har som målsättning att en Gotlandsbrigad ska finnas med när nästa försvarsbeslut tas 2013.
– För skulle det bli oroligt i Nordeuropa är Gotland det första som intas. Och tas Gotland ifrån oss, får vi aldrig ön tillbaka, säger han till Helagotland.se.

Skydda grannländerna

Fredrik Lindvall, säkerhetspolitisk analytiker på Försvarets forskningsinstitut, ger FP-ledaren rätt – på lång sikt.
– Jag ser inte att det finns ett ryskt militärt hot i dag, men det handlar om att skapa sin egen säkerhet. Om Ryssland och andra länder ser att det är tomt i Östersjön ser de möjlighet att göra något här.
Det handlar även om att skydda våra grannländer, menar Lindvall.
– Gotland är centralt kopplad till Baltikums säkerhet. Vi har sagt att vi ska hjälpa EU-medlemmar, därmed också de baltiska staterna på ett eller annat sätt.

Tveksam till brigad

Däremot är han tveksam till om det är rätt att placera en brigad på Gotland – något som kan bli väldigt kostsamt.
– En stående brigad på 5 000 man verkar jättedyrt. En mobiliserbar, som i så fall är del av ett framtida försvar, skulle vara billigare.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: