Foto: Cornelia Nordström
 Foto: Cornelia Nordström

Bjereld om Juholts dubbelfel: Allvarligt

Publicerad
Uppdaterad
Så blev det fel igen - Håkans Juholt politiska comeback blev öppet mål för alliansen.
Felaktigt hävdade S-ledaren att regeringen drivit igenom en ny försvarspolitik endast med stöd av Sverigedemokraterna.
- Som enskild händelse är det inte allvarligt. Det allvarliga ligger i att det är ett mönster som Håkan Juholt har gjort stora ansträngningar för att bryta. Men uppenbarligen ännu inte lyckats bryta, säger Ulf Bjereld, S-märkt statsvetare.
På måndagen var det dags för den tidigare förvarspolitikern Håkan Juholt att tala på förbundet Folk och försvars rikskonferens i Sälen.
I talet hävdade Juholt att regeringen och Fredrik Reinfeldt gjort upp med Sverigedemokraterna om försvarets framtid - ett riksdagsbeslut som fattades 2009 och 2010, innan Sverigedemokraterna kom in i riksdagen:
- Man drev igenom en helt ny försvarspolitik endast med stöd av Sverigedemokraterna.
Den S-märkta statsvetaren Ulf Bjereld anser att som enskild händelse är misstaget inte så allvarligt. Det allvarliga ligger i att det är ett mönster som Håkan Juholt har gjort stora ansträngningar för att bryta - utan att lyckas.
- Jag tror att det är väldigt mycket hans personliga sätt att diskutera politik. Han har ju själv tidigare beskrivit sig som en yvig personlighet där nyanser riskerar att hamna på undantag. Och det är väl det som har hänt i det här fallet och tidigare fall, säger Bjereld.

Finns chans

Bjereld menar att Juholt måste försöka hitta en ny stil:
- Han måste hitta ett sätt där han bevarar det som är positivt med yvigheten, det vill säga engagemanget och spontaniteten, men att han inte är spontan när det gäller faktauppgifter utan att han har kontrollerat dem väldigt noga innan han tar fram dem.
Ännu är det långt kvar till nästa val och Ulf Bjereld tror att det fortfarande finns chans för Juholt att vända den negativa trenden.
- Det vet vi sedan förra mandatperioden, att väldigt mycket kan hända. Uppförsbacken är väldigt tung, men det är för tidigt att räkna ut Håkan Juholt, säger han.

Diskussion bland S-bloggare

Bland S-bloggarna diskuteras nu Juholts tabbe på Folk och Försvars konferens.
Socialdemokraten Göran Johansson citerar Juholts uttalande från i går: “ Medborgarna förväntar sig att partierna samverkar om försvars- och säkerhetspolitiken. Den dörren har nu regeringen slagit igen med stöd av Sverigedemokraterna."
bloggen skriver Johansson: “Man ska i de flesta ögonblick kunna stå för det man säger utan att ständigt behöva revidera eller backa från sina uttalanden. Det är dags för (S) att diskutera våra alternativ till den borgerliga politiken. Med den bevakning som partiordföranden har på sig gäller det att verkligen hålla tand för tunga .“

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag