Marcus Birro får sparken från TV4 och Kvällsöppet efter att han gick ut och sa att han ville kandidera som KD:s nya partiledare. "Jag tycker att det är en stor jävla ynkedom", säger Birro om TV4:s beslut att sparka honom. Foto: Veronika Ljung-Nielsen
Marcus Birro får sparken från TV4 och Kvällsöppet efter att han gick ut och sa att han ville kandidera som KD:s nya partiledare. "Jag tycker att det är en stor jävla ynkedom", säger Birro om TV4:s beslut att sparka honom. Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Birro får sparken från "Kvällsöppet"

Publicerad
Uppdaterad
Marcus Birro får sparken från programledarjobbet på TV4:s "Kvällsöppet", efter turerna kring hans partiledarkandidatur för Kristdemokraterna.
Han medger att han har hanterat saken klumpigt - men är upprörd över kanalens agerande.
- Det är en stor jävla skam, ärligt talat, säger han.
På söndagskvällen meddelade Marcus Birro att han ville bli ny partiledare för Kristdemokraterna, men på måndagsförmiddagen hade han kommit på andra tankar och drog tillbaka sin kandidatur, eftersom han var rädd att få sparken från "Kvällsöppet".
Då var det redan försent.
På eftermiddagen kallades han till ett möte med samhällsredaktionen – som gav honom sparken från programmet.
– Det är förnedrande på alla sätt. Jag tycker att det är en stor jävla ynkedom. Det är skam. Det sade jag till dem också. Det är så jävla lågt, säger Marcus Birro.

Journalistiskt oförenligt

Birro menar att kanalen var medveten om hans politiska sympatier redan innan han fick uppdraget.
– Jag har varit tydlig med att jag har gått i första maj-tåg för Kristdemokraterna, pratat på kongressen och skrivit lite grejer. Det visste de när de anställde mig.
Han inser dock att han borde ha förstått att det är journalistiskt oförenligt att driva en partiledarkampanj, samtidigt som man leder Kvällsöppet.
– Det borde jag ha hajat tidigare att det inte går att förena. Men jag är ingen journalist. Jag har ingen journalistisk utbildning. Ibland gör jag misstag.
– Nu ska jag hem till min familj och berätta för dem att vi inte kan bo kvar här i Stockholm. Jag har en lägenhet som är kontrakterad av TV4. Det känns ju sådär.
Marcus Birro kommenterar italiensk fotboll på TV4 Sport i programmet "Club Calcio" på söndagskvällarna – ett uppdrag han gärna vill fortsätta med.
– Det hoppas jag.

Skadan redan skedd

TV4 vidhåller att det inte är förenligt med uppdraget att vara programledare på ett stort debattprogram på TV4 och samtidigt kandidera till partiledarposten för Kristdemokraterna.
Trots att Birro var snabb att dra tillbaka sin kandidatur är skadan redan skedd, menar Mia Lindqvist, tf chef för TV4:s samhällsavdelning.
– Han har suttit i förhandlingar med dem. Han har sagt att han vill bli Kristdemokraternas nya ledare och han har inte någonstans i den här processen pratat med oss om saken, säger hon.
"Kvällsöppet" har säsongspremiär om bara två veckor. Det är oklart vem som ska fylla Birros plats. TV4 har inga namn på lut.
– I dag har allt handlat om det här, i morgon får vi tänka på nästa steg, säger Mia Lindqvist.
Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag