ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Vill till EU-parlamentet. Anna Maria Corazza Bildt har hamnade på tredje plats i moderaternas provval. Men hon kan hamna utanför valbar plats, enligt källor till Expressen. Foto: STELLA PICTURES
Vill till EU-parlamentet. Anna Maria Corazza Bildt har hamnade på tredje plats i moderaternas provval. Men hon kan hamna utanför valbar plats, enligt källor till Expressen. Foto: STELLA PICTURES

Bildts fru kan petas i EU-valet

ANNONS:
FAKTA

Moderaternasprovval – topp 10:


1. Gunnar Hökmark         
2. Christofer Fjellner         
3. Anna Maria Corazza Bildt
4. Anna Ibrisagic             
5. Hans Wallmark         
6. Susanna Haby         
7. Walburga Habsburg Douglas
8. Pia Kinhult             
9. Ann-Cathrine Hjerdt         
10. Maria Buntevski Lennartsson         

Val till EU-parlamentet

7 juni är det val till EU-parlamentet. I dag har Sverige 19 ledamöter. Om Lissabonfördraget går igenom får vi en till. Om det inte går igenom får vi bara 18. Partierna arbetar nu för fullt för att ta fram sina EU-listor. Förutom att hamna högt på listan kan också en kandidat komma in genom att få flest personkryss.

Anna Maria Corazza Bildt

Föddes i Rom 1963 och gifte sig med Carl Bildt 1998. Paret har ett barn tillsammans. Hon har arbetat på Italienska UD, och jobbade sedan i sex år för FN på Balkan, där hon också träffade Carl Bildt.
I dag säljer hon italienska matvaror på nätet.

Visa merVisa mindre
Carl Bildts fru vill in i EU-parlamentet - men nu kan hon bli nedflyttad till icke valbar plats på moderaternas valsedel.
Det råder en osäkerhet i partiet var Anna Maria Corazza Bildt står politiskt.
- Hon är ju katolik och italienare, så hon står väl antagligen Berlusconis parti ganska nära, säger Charlotte Cederschiöld, moderat EU-parlamentariker.
Moderaternas nomineringskommitté väntas presentera sitt förslag till partiets EU-lista när som helst. Partirådet ska sedan klubba igenom den i februari. Flera faktorer vägs in när listan utformas, bland annat resultatet av partiets interna provval.
Där kom Carl Bildts fru, Anna Maria Corazza Bildt, på tredje plats. Med tanke på partiets fyra nuvarande platser räcker det förmodligen för en plats i parlamentet - om kommittén följer provvalet.
Men enligt flera moderater som Expressen pratat med kan kommittén mycket väl avvika från provvalresultatet. Många tror att fru Bildt petas ned till en icke valbar plats.
- Hon kommer nog inte landa på en tredjeplats, utan flyttas ned. Folk i partiet blev förvånade att hon hamnade så högt i provvalet, säger en moderat till Expressen.

Oklart vad hon står för

En anledning är att Corazza Bildt anses vara ett oprövat kort. Många i partiet vet inte vilken politik hon står för.
- Jag har inte en aning. Hon har aldrig jobbat för partiet. Men hon har ju ett bra efternamn, säger Susanna Haby, kommunalråd i Göteborg som kom på sjätte plats i provvalet.
EU-parlamentarikern Charlotte Cederschiöld känner sig också osäker på Anna Maria Corazza Bildts åsikter.
- Hon är ju katolik och italienare, så hon står väl antagligen Berlusconis parti ganska nära. Men jag vet inte var hon står, säger hon.
Partistyrelsen har givit kommittén direktiv att listan ska ha en geografisk spridning, vilket också kan missgynna stockholmaren Corazza Bildt. I provvalet hamnade tre stockholmare i topp.
Om den ordningen består kan det bli protester från länsförbunden ute i landet. Vad som däremot kan gynna henne är att partistyrelsen vill ha hälften kvinnor bland toppnamnen.

Håller inte med Cedershiöld

Anna Maria Corazza Bildt vill själv inte ge några kommentarer innan listan är färdig, men slår ifrån sig Charlotte Cederschiölds uttalande om Berlusconi.
- Jag bodde inte i Italien längre när han kom till makten. Och jag har aldrig varit inblandad i italiensk inrikespolitik, säger hon.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: