ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Bildt om finska valet: Finns anledning att vara oroad

ANNONS:
Läs mer
Den svenska politiska elitens främste sociala medieanvändare, utrikesminister Carl Bildt, var tidigt ute med kommentarer till valet i Finland.
"Det finns anledning att vara oroad över nationalpopulisternas stora framgångar i de finländska valen", skrev han på Twitter i söndags kväll.
Carl Bildt beskrev i går kväll på Twitter sin oro över de finska valresultaten.
"Det finns anledning att vara oroad över nationalpopulisternas stora framgångar i de finländska valen. Vi önskar ett Finland som är nordiskt och europeiskt", twittrade Bildt.
I sin blogg beskriver Bildt röstsammanräkningen som "ett första klassens drama", rapporterar TT.

"Anledning till oro"

"Från svensk utgångspunkt finns anledning till oro inte minst över de tongångar mot det svenska minoritetsspråket som hörts från partiets (Sannfinnländarnas) sida. Det handlar inte bara om respekten för landets tvåspråkighet utan också om en viktig del av den dörr till det övriga Norden som historiskt varit av så stor betydelse för Finland. Ett Finland som skulle vända ryggen mot såväl Norden som Europa skulle bli ett annat Finland", skriver Bildt men framhåller att de övriga möjliga regeringsbildarna har en "klar linje" i de stora frågorna. Han tror inte att regeringens utseende kommer att klarna förrän i maj.

Positiv Reinfeldt

På måndagsförmiddagen kom ett även ett uttalande av statsminister Fredrik Reinfeldt.
"Jag vill gratulera Samlingspartiet och Jyrki Katainen till en väl genomförd valrörelse. Samlingspartiet lyckades inte bara stå emot valtrenden, vårt systerparti är nu Finlands största parti och har fått ett kvitto på att ansvarstagande och väl skött ekonomi belönas av väljarna", skriver han i ett pressmeddelande och fortsätter:
"Jag ser fram emot att ytterligare fördjupa och bredda de redan utmärkta relationerna mellan Sverige och Finland".

"Inte nöja sig med annat än tunga poster"

Efter valet heter nya statsministern Jyrki Katainen. Han leder Samlingspartiet, Finlands svar på Moderaterna.
Valets stora vinnare blev dock Timo Soinis Sannfinländarna som femdubblade sitt valresultat, till 19 procent från 4,1 procent 2007.
Hur Finlands nya regering kommer att se ut är omöjligt att säga, menar experterna. Men Timo Soini sitter med största sannolikhet i den.
- Det blir inte lätt för de andra partierna. Sannfinländarna kommer inte nöja sig med annat än tunga poster, säger Jan Sundberg, professor vid Helsingfors universitet.
Statsvetaren Ann-Chatrine Jungar, som forskar om populism på Södertörns högskola, tror att Sannfinländarna måste ge upp många frågor i regeringsförhandlingarna.
- Soini har sagt att han ska lösa problemen med Katainen under ett bastubad. De kommer att sitta länge i den bastun.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: