ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Bildt kommenterar Sharon-tweet: God ton

ANNONS:
Läs mer

Utrikesminister Carl Bildt har fått skarp kritik för sitt uttalande om att Ariel Sharon var "en klok statsman som insåg vikten av fred".

Till Expressen.se tar han nu bladet från munnen och förklarar sin kommentar.

– Uttalanden i situationer som denna bör nog främst lyfta fram de positiva sidorna av en individs gärning, säger han.

I ett Twitteruttalande på lördagen beskrev utrikesministern den avlidne tidigare israeliske premiärministern Ariel Sharon som en stor israelisk ledare.

"Sharon var en stor ledare i Israel. En lysande militärbefälhavare, men också en klok statsman som insåg vikten av fred".

Utrikesministerns hyllning har fått hård kritik av bland annat Miljöpartiets gruppledare i riksdagen, Mehmet Kaplan, som kallade uttalandet för "Väldigt, väldigt tragiskt".

Även Vänsterpartiet reagerade

Kaplan pekade på Sharons indirekta delaktighet i massakrerna på palestinier i flyktingläger i Libanon 1982, och anser att Sharon var allt annat än fredssökande.

Även Hans Linde, Vänsterpartiets utrikespolitiske talesperson, ser uttalandet som "djupt provocerande".

– Han hyllar en person som är ansvarig för omfattande massakrer på palestinier. En person som öppet förespråkat fördrivning av hela det palestinska folket, säger Linde till Svenska Dagbladet.

Mer försiktiga än Bildt

Flera utländska ledare var något mer sakliga i sina uttalanden om Sharon än den svenske utrikesministern.

USA:s president Barack Obama konstaterade i en kommentar att Sharon "var en ledare som vigde sitt liv åt staten Israel".

Rysslands president Vladimir Putin beskrev Sharon som en "stor politisk och militär" person.

Putin sade också att han "högaktade Sharons personliga egenskaper och verk som syftat till att försvara Israels intressen".

"Tillhör god ton"

Carl Bildt väljer i dag att förklara sitt uttalande för Expressen.se.

– Att de tycker det de tycker är ingen nyhet, säger Bildt och fortsätter:

– Men uttalanden i situationer som denna bör nog främst lyfta fram de positiva sidorna av en individs gärning. Det tillhör faktiskt god ton, säger han.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: