De underjordiska bunkrarna sägs innehålla allt från ett garage för lyxbilar till en 50 meters swimmingpool.
De underjordiska bunkrarna sägs innehålla allt från ett garage för lyxbilar till en 50 meters swimmingpool.

Bilderna från Khadaffis hemliga tunnlar

Publicerad
Uppdaterad
Här är bilderna från Khadaffis hemliga tunnlar under Tripoli.
De underjordiska bunkrarna sägs innehålla allt från ett garage för lyxbilar till en 50 meters swimmingpool.
En italiensk plastikkirurg vittnar till och med om en underjordisk operationssal.
Fler och fler nyhetsteam tar sig ner i Khadaffis tunnelsystem under högkvarteret i centrala Tripoli och dokumenterar sina upptäckter.
De luftkonditionerade tunnlarna sägs sträcka sig kilometervis under huvudstaden, och ska ha byggts efter USA:s bombräd mot Libyen 1986 – för att skydda Khadaffi. De innehåller bombsäkra bunkrar som länkar samman många av hans nyckelbyggnader och kommandocentraler, uppger The Telegraph och AP.

Tonfisk och coca-cola

Gasmasker ligger utspridda längs tunnlarna, liksom förråd med vatten, coca-cola och tonfisk. I några hörn står tomma kylskåp.
Tunnlarna leder till flera underjordiska bunkrar med sängar och kylskåp – möjligen till för vakter.
I en av tunnlarna ligger en sönderslagen golfvagn, av samma typ som diktatorn brukade köra omkring med.
I en annan sektion finns ett vardagsrum, badrum, kök och kontor – med videoproduktionsutrustning.
Det rapporteras även om rum fyllda av telefoner och dataservrar – samt en inomhusbassäng av OS-storlek, gym och ett garage för lyxbilar, uppger AFP och Huffington Post.

Operationssal

En italiensk plastikkirurg som säger sig ha besökt anläggningen vittnar om en underjordisk operationssal och en sjukhusinrättning, uppger BBC enligt NPR.
– Vet du vilket djur som lever under jorden? frågar rebelledaren Dola enligt AP.
– Råttan, säger han med en pik åt Khadaffi – som ofta kallar rebellerna för råttor.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida