ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Beslutet att välja Cecilia Widegren som ordförande i beredningen har kritiseras. "Hon saknar sakkunskap på området och vill därför helst prata så lite som möjligt om försvarsmakten", säger en uppgiftslämnare. Foto: Sven Lindwall
Beslutet att välja Cecilia Widegren som ordförande i beredningen har kritiseras. "Hon saknar sakkunskap på området och vill därför helst prata så lite som möjligt om försvarsmakten", säger en uppgiftslämnare. Foto: Sven Lindwall

Beredningen nära
en kollaps

ANNONS:
Läs mer

Regeringens försvarsberedning är nära kollaps.

Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna är beredda att göra upp med Socialdemokraterna, kan Expressen avslöja.

Försvarsberedningens analysarbete beskrivs som ett "beställningsjobb" från regeringen där slutsatsen - oavsett den säkerhetspolitiska bedömningen - väntas leda till nya nedskärningar och besparingar.

- Det håller på att haverera totalt, säger Rolf K Nilsson, M, tidigare ledamot i riksdagens försvarsutskott.

När Folk och Försvars årliga rikskonferens öppnar i Sälen i dag finns flera av försvarsberedningens ledamöter på plats, men inte ordföranden Cecilia Widegren, M.

Trots att rikskonferensen betraktas som den viktigaste arenan när det gäller försvarspolitik valde hon att åka på en privat semesterresa i stället. Sofia Arkelsten, M, vill öppna för mer besparingar. Foto: Olle Sporrong Sofia Arkelsten, M, vill öppna för mer besparingar. Foto: Olle Sporrong

- Jag känner det som en plikt att vara där, säger försvarsberedningens ledamot Allan Widman, FP.

I ett sms från semesterorten skrev Cecilia Widegren i går kväll till Expressen:

"I början på 90-talet deltog jag på mitt första Folk och försvars-arrangemang och resor bland annat till Sälen, och många sedan dess. I år prioriterar jag annan resa."

"Hon saknar sakkunskap"

Försvarsminister Karin Enström gav i juli förra året riksdagsledamoten och partikamraten Cecilia Widegren uppdraget att leda försvarsberedningen.

Men hennes ledarskap har skapat oro både inom alliansen och på högsta nivå inom försvarsmakten, kan Expressen berätta.

- Widegren saknar sakkunskap på området och vill därför helst prata så lite som möjligt om försvarsmakten. Hennes fokus ligger i stället på miljön, säger en uppgiftslämnare med insyn i försvarsberedningens arbete.

Den bilden delas av Rolf K Nilsson, under åren 2006-2010 riksdag Torbjörn Björklund, V, vill öppna för mer besparingar. Foto: Sven Lindwall Torbjörn Björklund, V, vill öppna för mer besparingar. Foto: Sven Lindwallsledamot för Moderaterna och ledamot av försvarsutskottet. Redan i höstas konstaterade han i sin blogg:

"Begränsad erfarenhet"

"Att göra Cecilia Widegren till ordförande i försvarsberedningen visar att man från regeringens sida satsar på en lojal och med regeringen samstämmig ordförande. Widegrens klart begränsade erfarenhet av försvarsfrågor gör henne också mer beroende av regeringen..."

Nilsson beskriver i dag försvarsberedningens arbete så här:

- Det håller på att haverera totalt.

Moderatledningens beslut att utse Cecilia Widegren och den tidigare partisekreteraren Sofia Arkelsten kallar han "otroligt".

- Men det är mycket som gjort mig, och många andra, förvånade. Peter Hultqvist, S, vill satsa mer. Foto: Nils Petter Nilsson Peter Hultqvist, S, vill satsa mer. Foto: Nils Petter Nilsson

En ledamot menar att regeringen lagt ut ett "beställningsjobb" på beredningen.

- Beställningen går ut på att vi ska öppna upp för fortsatta nedskärningar. Regeringens inställning är att vi inte behöver något försvar.

Tillbakavisar konflikten

I försvarsberedningen sitter tre företrädare från Moderaterna respektive Socialdemokraterna, samt en företrädare för var och en av de övriga riksdagspartierna.

En av ledamöterna beskriver det som att gruppen delats i två läger - på ett oväntat sätt.

Folkpartiet, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Socialdemokraterna ser hotet och en militär upptrappning i Ryssland som skäl att satsa mer på försvaret.

Moderaterna å sin sida talar hellre om klimatkris och miljöhot med Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Urban Ahlin, S, vill satsa mer. Foto: Ylwa Yngvesson Urban Ahlin, S, vill satsa mer. Foto: Ylwa Yngvesson

- Vi har inte haft någon nationell försvarsplanering på femton år, det är en tragedi, säger Folkpartiets Allan Widman.

Cecilia Widegren ville inte i går kväll, då hon svarade Expressen via sms, kännas vid några interna konflikter:

"Arbetet löper aktivt och väl på med ledamöters, experters och sekreterares engagemang. Uppdraget följer en strategisk arbetsplan med tydlig målbild - juni 2013."

Kritiken om att hon saknar tillräcklig kunskap i försvarsfrågor kommenterar hon så här i sms:

"Jag är förankrad företrädare för medborgarna, personvald sedan 1998, ett långvarigt politiskt engagemang för trygghet och säkerhetsfrågor och glad över alliansregeringens förtroende att leda försvarsberedningen."

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Folk och försvar sprider kunskap

Organisationen Folk och Försvar har 70 medlemsorganisationer. De arbetar för att sprida kunskap och främja en levande debatt om samhällssäkerhet, säkerhetspolitik och försvarspolitik.

Första rikskonferensen ägde rum 1946. Under de senaste 20 åren har rikskonferensen arrangerats på Högfjällshotellet i Sälen. I dag inleds årets konferens.

Visa merVisa mindre
rapport ska varafärdig i juni i år

Efter 2015 ska ett nytt försvarspolitiskt inriktningsbeslut fattas. Som en del i detta har försvarsberedningen fått i uppdrag att redovisa sin bedömning av den säkerhetspolitiska utvecklingen i en rapport den 1 juni 2013.

I nästa skede ska försvarsberedningen ges i uppdrag att ta fram en försvarspolitisk rapport.

Försvarsberedningen leds från försvarsdepartementet och där finns också ett sekretariat som håller samman utrednings­arbetet.

Visa merVisa mindre
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: