Bakslag för Antipiratbyrån: Övervakningen olaglig

Publicerad
Uppdaterad
Antipiratbyråns jakt på fildelare och hantering av IP-nummer bryter enligt Datainspektionen mot personuppgiftslagen.
Nu förbereder Jens of Swedens grundare en förening för grupptalan mot Antipiratbyrån.
"Det handlar människor som blivit kränkta. För att alla som fått hotbrev från Antipiratbyrån ska kunna få ersättning startar jag föreningen", säger företagets grundare Jens Nylander i ett pressmeddelande. Datainspektionen fick i mars ta emot tusentals anmälningar från privatpersoner som protesterade mot Antipiratbyråns metoder i jakten på fildelare. På fredagen slog Datainspektionen fast att Antipiratbyrån brutit mot personuppgiftslagen när man samlat in mängder av IP-adresser. - Om de inte upphör med verksamheten kan vi följa upp med vitesföreläggande, säger tillsynsdirektör Britt Marie Wester på Datainspektionen till TT.

136 polisanmälningar

Antipiratbyrån, som företräder företag inom film- och dataspelsbranschen, började i våras att använda sig av speciella programvaror för att jaga fildelare. Byrån samlade och sparade uppgifter om fildelarnas IP-nummer. Uppgifterna användes för polisanmälan eller begäran om åtgärder från internetoperatörerna. IP-numret är den "adress" på internet som varje dator får när den kopplas upp mot nätet. Under våren har Antipiratbyrån gjort 136 polisanmälningar och skickat ut cirka 2 000 brev till internetoperatörerna med uppgifter om fildelare som de vill stoppa. Datainspektionen slår fast att IP-nummer är en personuppgift. Man konstaterar också att det är förbjudet för andra än myndigheter att registrera och spara brottsuppgifter.

Oskyldiga utpekas

Genom Antipiratbyråns omfattande hantering "riskerar många människor att utpekas som misstänkta brottslingar", skriver Datainspektionen. Datainspektionen konstaterar samtidigt att det finns "berättigade skäl som väger tyngre än integritetsskyddet", för Antipiratbyråns agerande. Det tolkar Antipiratbyråns chefsjurist Henrik Pontén som att det finns öppningar: - Vi följer beslutet. Vi kommer redan i dag skriva en begäran om undantag från PUL för att kunna fortsätta. - Datainspektionen vänder sig inte mot arbetsmetoden i sig, bara mot omfattningen, men den följer av att fildelningen på internet av upphovskyddat material är så utbredd, säger Pontén till TT.
Expressen.se/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag