ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Bakslag för Antipiratbyrån: Övervakningen olaglig

ANNONS:
Tidigare artiklar
Antipiratbyråns jakt på fildelare och hantering av IP-nummer bryter enligt Datainspektionen mot personuppgiftslagen.
Nu förbereder Jens of Swedens grundare en förening för grupptalan mot Antipiratbyrån.
"Det handlar människor som blivit kränkta. För att alla som fått hotbrev från Antipiratbyrån ska kunna få ersättning startar jag föreningen", säger företagets grundare Jens Nylander i ett pressmeddelande. Datainspektionen fick i mars ta emot tusentals anmälningar från privatpersoner som protesterade mot Antipiratbyråns metoder i jakten på fildelare. På fredagen slog Datainspektionen fast att Antipiratbyrån brutit mot personuppgiftslagen när man samlat in mängder av IP-adresser. - Om de inte upphör med verksamheten kan vi följa upp med vitesföreläggande, säger tillsynsdirektör Britt Marie Wester på Datainspektionen till TT.

136 polisanmälningar

Antipiratbyrån, som företräder företag inom film- och dataspelsbranschen, började i våras att använda sig av speciella programvaror för att jaga fildelare. Byrån samlade och sparade uppgifter om fildelarnas IP-nummer. Uppgifterna användes för polisanmälan eller begäran om åtgärder från internetoperatörerna. IP-numret är den "adress" på internet som varje dator får när den kopplas upp mot nätet. Under våren har Antipiratbyrån gjort 136 polisanmälningar och skickat ut cirka 2 000 brev till internetoperatörerna med uppgifter om fildelare som de vill stoppa. Datainspektionen slår fast att IP-nummer är en personuppgift. Man konstaterar också att det är förbjudet för andra än myndigheter att registrera och spara brottsuppgifter.

Oskyldiga utpekas

Genom Antipiratbyråns omfattande hantering "riskerar många människor att utpekas som misstänkta brottslingar", skriver Datainspektionen. Datainspektionen konstaterar samtidigt att det finns "berättigade skäl som väger tyngre än integritetsskyddet", för Antipiratbyråns agerande. Det tolkar Antipiratbyråns chefsjurist Henrik Pontén som att det finns öppningar: - Vi följer beslutet. Vi kommer redan i dag skriva en begäran om undantag från PUL för att kunna fortsätta. - Datainspektionen vänder sig inte mot arbetsmetoden i sig, bara mot omfattningen, men den följer av att fildelningen på internet av upphovskyddat material är så utbredd, säger Pontén till TT.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: