ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Sabhi Zalouti, 38, åtalad för terrorplaner mot danska tidningar. Foto: Stefan Söderström
Sabhi Zalouti, 38, åtalad för terrorplaner mot danska tidningar. Foto: Stefan Söderström

Åtalad avslöjar planer för terrordåd

ANNONS:
De fyra misstänkta terroristerna

Sahbi Zalouti, 38

Greps i Stockholm.

Lärde känna Munir Awad i Pakistan.

Misstänkt för förberedelse till terrorbrott. Nekar till brott.

Tidigare dömd i Pakistan för att ha tagit sig in i landet illegalt.

Känd av Säpo.

Munir Awad, 30

Uppväxt i Halmstad. Greps i Köpenhamn.

Gripen två gånger, misstänkt för terrorbrott, men släppt. Greps i december förra året efter att ha kört en bil med vapen från Stockholm över till Danmark.

Misstänkt för förberedelse till terrorbrott och vapenbrott. Nekar.

Tidigare dömd: För våld mot tjänsteman, försök till våld mot tjänsteman och förolämpning.

Omar Abdalla Aboelazm, 31

Bosatt i Stockholm. Greps i Köpenhamn.

Misstänkt för förberedelse till terrorbrott och vapenbrott. Nekar till brott.

Tidigare dömd: Misshandel, olaga hot, ofredande, sexuellt ofredande och stöld.

Mounir Dhahri, 46

Bosatt i Stockholm. Greps i Köpenhamn.

Misstänkt för förberedelse till terrorbrott och vapenbrott.

Nekar till brott.

Tidigare dömd:: Misshandel av sin sambo, misshandel av sin fru, olaga hot och narkotikabrott.

Visa merVisa mindre
Detta har hänt

Jyllands-Posten är förmodligen Danmarks mest hotade arbetsplats. Hoten började efter tidningens publicering av tolv karikatyrer på profeten Muhammed under år 2005.

I januari 2006 väcks politiska protester och bojkotter mot danska produkter. Jyllands-Posten ber om ursäkt för att publiceringen har kränkt många muslimer. Dagen efter bombhotas tidningen.

I februari 2008 griper danska polisen tre män som misstänks för en mordkomplott på karikatyrernas tecknare, Kurt Westergaard.

I oktober 2009 grips två män i Chicago som planerade en attack mot Jyllands-Posten. Enligt planen skulle redaktionslokalerna bombas och journalisterna skulle skjutas och halshuggas.

I januari 2010 bryter en 28-årig somalier, beväpnad med en yxa, sig in hos tecknaren Westergaard. Tecknaren hinner trycka på överfallslarmet och en polis som kommer till platsen skjuter terroristen, som skadas lindrigt.

I juni 2010 anhålls två män i Nordafrika misstänkta för att ha planerat en attack mot tecknaren Kurt Westergaard.

I juli 2010 grips en kurd bosatt i Norge. Han misstänks ha försökt bygga en bomb som skulle användas mot Jyllands-Posten.

I september 2010 spränger den enbente tjetjenen Lors Dukajev sig själv av misstag på en hotelltoalett i Köpenhamn. Bomben var sannolikt tänkt att användas på JP:s redaktion i Århus.

Visa merVisa mindre
Tidigare artiklar

En av de fyra åtalade i terroristrättegången i Köpenhamn, Sabhi Zalouti, 38, berättade på måndagen öppet om vännens planer på ett terrorangrepp i Köpenhamn.

Han hävdar att den medåtalade, Mounir Dhahri, talade om en attack mot Jyllands-Posten som hämnd för tidningens Muhammedteckningar 2005.

På måndagen fortsatte rättegången mot de fyra terrormisstänkta männen i Glostrup i Köpenhamn.

Munir Awad, 30, Omar Abdalla Aboelazm, 31, Mounir Dhahri, 46, och Sabhi Zalouti, 38 står åtalade för att ha planerat att storma Politiken och Jyllands-Posten och mörda alla som kom i deras väg.

Tre av männen greps i december 2010 i en lånad lägenhet i Herlev i nordvästra Köpenhamn, den fjärde – Sabhi Zalouti – i sin bostad i Järfälla utanför Stockholm. I männens hyrbil hittades flera skjutvapen, ammunition och buntband.

"Jag var riktigt nervös"

Sabhi Zalouti medgav på måndagen att han visste att trion var på väg till Köpenhamn. Själv följde han med till Jönköping där han hoppade av.

Han berättade att Mounir Dhahri talat om ett angrepp med hjälp av knivar men att det också hade talats om skjutvapen. Buntbanden var till för att binda folk med, sade han.

- Jag har varit riktigt nervös när vi har talat om det. Men jag trodde aldrig att det skulle gå så här långt, sa han.

Åklagarna gör gällande att Sabhi Zalouti var mer aktiv i planeringen av terrorangreppet än så. Det var han som hyrde bilen som förde trion till Köpenhamn och det var han som förmedlade lägenheten i Herlev.

"Jag var narkotikakurir"

Under eftermiddagen hördes Mounir Dhahri i domstolen i Glostrup. Bland annat hördes han om en större summa pengar som hittades då polisen slog till mot gruppen den 29 december 2010.

Åklagarna hävdar att pengarna kom från Pakistan, där Dhahri enligt dem ska ha befunnit sig från våren 2008 och framåt efter att ha lämnat Sverige, skriver Jyllands-Posten på nätet.

En av de medåtalade har tidigare i rättegången förklarat att 46-åringen kom hem från Pakistan med ett uppdrag.

Själv hävdade han att han varit trött på Sverige och därför åkt i väg för att arbeta i länder som Grekland, Turkiet, Italien och Belgien.

- Jag har tjänat pengar på att sälja kläder i Turkiet och Grekland och så var jag narkotikakurir från Iran till Turkiet. Därifrån hade jag pengarna, sade han i rätten.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: