Den amerikanska astronomen Paul Kunkles har infört ett nytt tecken: Ophiuchus ormbäraren. Foto: Douglas Engle
Den amerikanska astronomen Paul Kunkles har infört ett nytt tecken: Ophiuchus – ormbäraren. Foto: Douglas Engle

Astronom menar att stjärntecknen ligger fel

Publicerad
Uppdaterad
NEW YORK. Är du född i början av september och tror du är en jungfru?
Då är du egentligen ett lejon, säger en amerikansk astronom.
Han hävdar att de astrologiska stjärntecknen ligger fel.
Det är en rejäl bomb som slagit ner i den astrologiska världen. Och allt är den amerikanska astronomen Paul Kunkles fel.
Det stjärntecken vi är födda i beror på hur solen, månen och de andra stjärnorna stod på stjärnhimlen det ögonblick vi föddes

"Ingen nyhet"

Problemet är att jordens rotationsaxel darrar lite. Över tiden förändras stjärnhimlen.
- Det här är ingen nyhet, astronomer har känt till det här sedan minst 130 år före Kristus, säger Paul Kunkle.
Nå, för den stora allmänheten är det en stor nyhet. Kunkle har publicerat en ny astrologisk kalender som gör att många av oss hamnar i ett helt annat tecken än det vi trott oss tillhöra.
- Och jag som trott hela mitt liv jag är en skorpion, säger 25-åriga Sofia Whitcombe. Och nu är jag plötsligt skytt. Det är som om mattan ryckts undan mina fötter!

"Struntprat"

Inte nog med det. Kunkle inför ett nytt tecken också, Ophiuchus - ormbäraren. Dit hör alla som är födda mellan den 29 november och 17 december.
- Solen har gått igenom Ophiuchus i tusentals år, säger han.
Och vad säger astrologerna. Med ett ord: Struntprat.
Men denna reporter är rätt nöjd. Ett lejon är ju tuffare än en jungfru.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida