Advokaten Mark Stephens byts ut. Foto: Paul Hackett
Advokaten Mark Stephens byts ut.  Foto: Paul Hackett

Assange byter advokat - och taktik

Publicerad
Uppdaterad
Assange byter advokat - och intar en mjukare linje mot Sverige och de misstänkta våldtäktsoffren.
Kvinnornas advokat Claes Borgström välkomnar beslutet.
- Det är väl bra om han sansar sig, säger Borgström till Expressen.se.
Wikileaks-grundaren Julian Assange misstänks för våldtäkt respektive sexuella övergrepp mot två kvinnor i Sverige under sommaren förra året. Han sitter nu i husarrest i England i väntan på att hans överklagan av beslutet att han ska överlämnas till Sverige ska behandlas av domstolen High Court i London.
Förhandlingen är planerad till den 12-13 juli, och bara några veckor innan har Julian Assange beslutat sig för att byta advokat. Claes Borgström. Foto: Cornelia Nordström

Skarp kritik

Assange försvarades tidigare av den berömde medieadvokaten Mark Stephens som hållit en hård linje och riktat skarp kritik mot det svenska rättsväsendet.
De nya försvararna Gareth Peirce, känd människorättsadvokat som bland annat försvarat Guantanamo-fångar, och Ben Emmerson, som jobbat med antiterrorism och mänskliga rättigheter för FN, väntas ha ett rakt motsatt, och mjukare, angreppssätt, rapporterar The Nation.
Gareth Peirce skriver i ett mejl till The Nation:
"Alla människor som är inblandade förtjänar respekt och hänsyn. Förhoppningen är att alla framtida steg som kommer att tas är genomtänkta, och tas med känslighet och respekt."

"Bra om han sansar sig"

De svenskar kvinnornas advokat, Claes Borgström, har fått information om att Julian Assange bytt försvarare. Han välkomnar Assanges nya linje.
- Det är väl bra om han sansar sig, säger Claes Borgström till Expressen.se.
I övrigt har han inga synpunkter.
- Det bästa är om detta får prövas i domstol så snart som möjligt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag