- Vi vill nu ta vårt ansvar genom att omedelbart och ensidigt börja offentliggöra namnen på privatpersoner som skänker mer än 20 000 kr per år till Moderaterna, skriver partisekreteraren Sofia Arkelsten (M) på DN Debatt. Foto: Roger Turesson / Dn / Scanpix
- Vi vill nu ta vårt ansvar genom att omedelbart och ensidigt börja offentliggöra namnen på privatpersoner som skänker mer än 20 000 kr per år till Moderaterna, skriver partisekreteraren Sofia Arkelsten (M) på DN Debatt. Foto: Roger Turesson / Dn / Scanpix

Arkelsten: Vi vill nu ta vårt ansvar

Publicerad
Uppdaterad
Moderaterna har tidigare vägrat att redovisa bidrag från privatpersoner.
Efter kritik från Europarådet har partiet nu gjort en helomvändning.
- Vi vill nu ta vårt ansvar genom att omedelbart och ensidigt börja offentliggöra namnen på privatpersoner som skänker mer än 20 000 kr per år till Moderaterna, skriver partisekreteraren Sofia Arkelsten (M) på DN Debatt.
Vid valet i höstas hänvisade dåvarande partisekreteraren Per Schlingmann till valhemligheten när han fick frågan varför partiet inte redovisar namnen på bidragsgivare.
- Det är en viktig princip, sa han till Svenska Dagbladet.
Nu svänger Moderaterna helt.
Sofia Arkelsten skriver på DN Debatt i dag att Moderaterna nu vill räta ut de frågor som finns och undanröja misstankar om att det skulle förekomma ”otillbörlig påverkan”.
Arkelsten skriver hon på nästa partistyrelsemöte kommer att föreslå att Moderaterna omedelbart börjar offentliggöra namnen på de privatpersoner som skänker mer än 20 000 kronor.
Sofia Arkelsten bjuder samtidigt in övriga riksdagspartier till en diskussion om systemet för partifinansieringen: ”med ambition att nå en ny utökad överenskommelse som reglerar partiernas finansiering”. Partisekreteraren anser att en överenskommelse är att föredra i stället för en lagstiftning, som  andra riksdagspartier förespråkat.
Så sent som i måndags fick Sverige på nytt kritik av Europarådet för sin vägran att tillåta insyn i hur de politiska partierna finansieras. Redan för två år sedan uppmanade Greco, Europarådets organ för korruptionsövervakning, Sverige att genomföra sju rekommendationer som gällde insyn i partifinansieringen, skriver TT.
Nu återkom Greco i en utvärderingsrapport och tonläget mot Sverige hade höjts: "Den totala bristen på någon konkret handling är slående".

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida