ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Foto: Suvad Mrkonjic, Jörgen Hildebrandt och Torbjörn Selander
Foto: Suvad Mrkonjic, Jörgen Hildebrandt och Torbjörn Selander

Annika Östberg på väg till Sverige

ANNONS:
Tidigare artiklar
Den svenska livstidsfången Annika Östberg har släppts från fängelset i Kalifornien, uppger amerikanska myndigheter.
- Hon har släppts från fängelset efter en överenskommelse med den svenska regeringen. Hon ska överföras till Sverige, säger Robert Pattersson, talesman för fängelset i Corona, Kalifornien, till Expressen.se.
Ett chartrat plan ska vara på väg över Atlanten för att hämta hem henne.
Den svenska livstidsfången Annika Östberg släpptes den 25 mars från fängelset i Kalifornien, uppger amerikanska myndigheter för Expressen.se.
Robert Pattersson, officiell talesman för  kvinnofängelset i Corona, Kalifornien, säger till Expressen.se:
– Vi har henne inte längre hos oss. Hon har släppts från fängelset. Det skedde i förra veckan. Såvitt jag förstår skedde detta efter att delstaten Kalifornien och svenska myndigheter träffat en överenskommelse.
– Hon är nu överlämnad till svenska myndigheter.
Just nu sitter Annika Östberg på The Metropolitan Correctional Center i New York där hon väntar på att få komma hem till Sverige.

Omskrivet fall

UD i Stockholm bekräftar inte uppgifterna om att Östberg släppts.
– Vi har ingen information om det, säger presschefen Cecilia Julin först när Expressen.se ringer tidigare på måndagskvällen.
Generaldirektör Lars Nylén vid Kriminalvården uppger att inte heller han kan bekräfta uppgifterna från den amerikanska myndigheten.
Enligt uppgift till Expressen ska dock ett chartrat plan vara på väg till USA för att hämta Annika Östberg.
Annika Östberg har suttit fängslad i USA sedan 1981. Hon dömdes till fängelse i 25 år till livstid för delaktighet i mordet på en restaurangägare och mordet på polismannen Richard Helbush.
Hon har avtjänat sitt straff på California institution for Women,CIW, Corona, Kalifornien. Så sent som i höstas fick hon avslag på en vädjan om att få sitt straff tidsbestämt. Enligt det beslutet skulle hon få ansöka om tidsbestämt straff tidigast hösten 2010.

Ärendet känsligt

Expressen.se har sökt utrikesminister Carl Bildt, men hans vikarierande pressekretare, just nu UD:s presschef Cecilia Julin säger vid 18.30 på torsdagskvällen att vare sig UD eller utrikesministern kommer att lämna några kommentarer i ärendet i nuläget.
– Vi kommenterar inte ärendet.
Varför inte?

– På grund av ärendets känsliga natur.

"Oerhört glädjande"

Jan Eliasson, socialdemokratisk före detta utrikesminister och svensk ambassadör i Washington säger till Expressen.se:
– Det är oerhört glädjande och en befrielse att detta äntligen lösts.
– Det är ett av de största humanitära ärenden vi hade när det gällde USA. Jag var djupt engagerad själv och känner stor glädje och lättnad. Jag hoppas att Annika nu ska få komma närmare sin mamma, vilket var ett av våra argument när vi drev fallet.
Kände du till att hon nu släppts ut för att överföras till Sverige?
– Nej, men jag har anat att det var på gång. Det kommer inte som någon överraskning, men jag har inte personligen varit involverad nu på slutet, säger Jan Eliasson.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: