Donald Trump får kritik av... Foto: Paul Sancya
Donald Trump får kritik av... Foto: Paul Sancya

Anne Franks syster: Trump är som Hitler

Publicerad

Donald Trump har hittills firat triumfer i sin jakt på att bli Republikanernas presidentkandidat.

Nu ger sig Eva Schloss, styvsyster till Anne Frank, in i debatten.

– Det hade varit en total katastrof, säger Schloss till Newsweek om att Trump kan bli USA:s nästa president.

Trots att Donald Trump har valt att bojkotta den sista debatten mellan de republikanska presidentkandidaterna - som går av stapeln i Des Moines, Iowa, under natten mellan torsdag och fredag - så handlar det mesta av förhandssnacket om honom.

På måndag avläggs de första rösterna i racet om vem som ska stå på det ena sidan i valet i november. Skulle Donald Trump stå som Republikanernas representant - och dessutom vinna hela valet - då är USA och världen riktigt illa ute. Det menar Eva Schloss, styvsyster till Anne Frank, den kanske kändaste av offren från nazisternas förintelse under andra världskriget.

Donald Trump får kritik av... Foto: Paul Sancya
Donald Trump får kritik av... Foto: Paul Sancya
Eva Schloss, styvsyster till Anne Frank, som jämför honom med Hitler. Foto: Owen Humphreys
Eva Schloss, styvsyster till Anne Frank, som jämför honom med Hitler. Foto: Owen Humphreys
Anne Franks dagbok är ett av de mest spridda böckerna från förintelsen.
Anne Franks dagbok är ett av de mest spridda böckerna från förintelsen.

"Katastrof"

Till Newsweek säger Eva Schloss att Trump beter sig som Hitler.

– Om Donald Trump blir USA:s nästa president skulle det vara en total katastrof.

Nu 86-åriga Schloss mamma gifte efter andra världskriget om sig med Anne Franks pappa, Otto Frank. Schloss har skrivit flera böcker om sin styvsysters tragiska öde under kriget.

Enligt Independent kritiserar Eva Schloss den brittiska, kanadensiska och amerikanska migrationspolitiken.

– Färre människor hade dött i Förintelsen om världen hade accepterat fler judiska flyktingar. Det är ännu svårare i dag, för de syriska flyktingarna, eftersom de har en annorlunda kultur.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida