ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Foto: Tommy Holl
Foto: Tommy Holl

Anita Svedin: "Utan besparingar vore jag desperat"

ANNONS:
FAKTA

Antal personer med sjuk- eller aktivitetsersättning 2005 556 789 2006 554 897 2007 551 746 2008 531 519 2009 498 301 2010 459 975

Visa merVisa mindre
Läs mer
Hon är trött, uppgiven - och besviken på regeringen Reinfeldt.
Anita Svedin, 58, är utförsäkrad och lever på sparade pengar.
Läkarna säger att det inte är nån idé att skriva sjukintyg längre.
Och hon får ingen rehabilitering.
- Nu får regeringen komma upp till bevis om han säger att reglerna för sjukskrivna ska justeras, säger Anita Svedin.
Anita Svedin på Hisingen i Göteborg är en av dem som blivit utförsäkrade från försäkringskassan och som inte kunnat komma tillbaka till sitt jobb.
Hon levde ett liv i hundra knutar, jobbade som systemutvecklare (datorer) och tjänade hyfsat. Stressigt och krävande. Dessutom var hon ensam med två barn.
För åtta år sedan kom första smällen. Hon var trött och orkeslös och slutade sova. Det blev sjukskrivning, sedan tillbaka till jobbet igen. 2004 blev hon sjukskriven igen, gjorde en kärlkransoperation - och sedan dess har hon inte kunnat arbeta.
- Jag var på ständigt högvarv, hade enorma sömnproblem och åt sömntabletter utan att det hjälpte, säger hon.
Diagnos: utmattningsdepression.
Anita gick sjukskriven till 2008, då hon miste sin sjukersättning.
- Nu lever jag på sparade pengar. Utan mitt sparkapital vet jag inte vad - då skulle jag vara helt desperat eftersom jag inte får pengar någonstans, säger Anita Svedin.
Vad får du för hjälp?
- Läkarna kan inte göra något annat än att skriva ut medicin, men den hjälper inte. När jag ber dem skriva ett sjukintyg till försäkringskassan, säger det att "det är ingen idé längre."

"Regeringen låtsas"

Får du någon rehabilitering?
- Nej, det pratet är bara trams från regeringen. Vi är många som inte får någon rehabilitering. Regeringen låtsas som om det finns hjälp till alla som blivit sjuka och utförsäkrade, säger Anita Svedin.
Hon säger att hon har hört att Fredrik Reinfeldt, i sin regeringsförklaring, påpekade att han bytt socialförsäkringsminister (Ulf Kristersson) och att man ska se över reglerna.
- Å andra sidan brukar Reinfeldt försvara reglerna och säga att de sjuka äntligen har fått hjälp. Det är rena lögner. Nu ska reglerna visst finjusteras på något sätt. Men jag är skeptisk. Det finns ingen anledning att tro på det om regeringen har sagt något annat i två år, säger Anita Svedin.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: