ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
När finansminister Anders Borg var ung ville han skippa demokratin och inför anarki i Sverige.
När finansminister Anders Borg var ung ville han skippa demokratin och inför anarki i Sverige.

Anders Borg ville skippa demokratin

ANNONS:
Finansminister Anders Borg är i dag en av den svenska demokratins främsta företrädare.
I slutet av 80-talet ville han hellre införa anarkism i landet.
- Om jag var statsminister skulle folk få göra vad de ville, sa Anders Borg då i tv-programmet "Diskutabelt".
Hästsvansprydde finansminister Anders Borg har flera gånger uppmärksammats för sina radikala åsikter som yngre. Han skrev bland annat den starkt public service-kritiska boken "Förmynderiets teori" 1994 - och som student förespråkade han anarkism. Nu är ett videoklipp från TV 3-programmet "Diskutabelt" från 1989 utlagt på videosajten YouTube. Där berättar en ung och kortklippt Borg att han vill avskaffa riksdag och demokrati. I stället vill han låta invånarna bestämma själva.

"Klasskampen - en myt"

Programmet leds av Robert Aschberg. När Anders Borg får ordet presenterar han sig som student från Uppsala. Han företräder sig själv, börjar han. - Jag skulle vilja säga att det här med klasskampen är en myt. Det var ju så att när sossarna tog över så hade svenskarna den näst högsta levnadsstandarden i världen, säger Anders Borg i programmet. - Välfärdsstaten är inte skapad av sossarna. De har sett till att man inte få bestämma över något längre. Robert Aschberg: - Skitsnack, utan dem hade du inte haft rösträtt, om du nu är gammal nog att rösta. - Vi var faktiskt världens näst rikaste land innan sossarna kom till makten. Det är nys att säga att de har skapat välfärdsstaten. Att skapa sitt eget liv, det behöver man ingen riksdag eller demokrati till. Det klarar man alldeles utmärkt av att göra med sina egna pengar.

"Går för långt"

En dansk centerdemokrat kommer in i diskussionen: - Den här unga herren går alldeles för långt. Han är revolutionär på ett farligt sätt. Anders Borg fortsätter direkt: - Detta är bara sån nys och myt. Det man har kunnat se i historien är att det staten har gjort har gynnat de grupper som har kontrollerat den. Aschberg: - Hur skulle du bli om du var statsminister? - Då skulle folk få göra vad de ville själva. Aschberg: Vad de vill? I alla lägen? Vad som helst. - Ja, definitivt, svarar Anders Borg.

"Ingen nyhet"

Genom sin pressekreterare Anna Unsgaard säger finansminister Anders Borg till Expressen.se: - Det är ingen nyhet att jag var nyliberal på den tiden. Det är också känt att jag inte är nyliberal i dag. Enligt Unsgaard tycker Anders Borg att videoklippet är "lite komiskt". Externlänk till YouTube-klippet: [YOUTUBE]
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: