Anders Björck avgår i protest mot FRA-lagen

Publicerad
Uppdaterad
Före detta försvarsminister Anders Björck har varit ordförande i Försvarets underrättelsenämnd i tolv år. Nu hoppar han av ordförandeposten i protest mot FRA-lagarna.
- Jag har tänkt över detta noga, säger Björck till Svenska Dagbladet.
Det är ingen hemlighet att landshövdingen och tidigare försvarsministern Anders Björck inte gillar de nya FRA-lagarna som ger den militära underrättelsetjänsten i stort sett fria händer att avlyssna all tele- och nättrafik till och från Sverige.
Han har tidigare hårt kritiserat de nya lagarna. En kritik som han ”i hög grad” fört fram till regeringen, skriver Svenska Dagbladet.

Hoppar av

Nu hoppar han av sin roll som ordförande i Försvarets underrättelsenämnd i ren protest. Nämnden övervakar det svenska försvarets underrättelseverksamhet. En verksamhet som omsätter över en halv miljard varje år och där just FRA är den största enskilda myndigheten.
– Försvarsministern har bett att jag ska vara kvar till årets slut. Men jag är en hederlig och principfast man, säger Anders Björck, till Svenska Dagbladet.

Kränker integriteten

Anledningen till avhoppet är först och främst är att lagarna om avlyssning är integritetskränkande för svenskarna, anser Björck.
– Jag tror inte på de lösningar som genomförts och de som nu skisseras från den 1 juli. Då tycker jag att det är enklast och renhårigast att de som tror på det hör får driva det vidare, säger Anders Björck till tidningen.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida