Val-kickoff. Alliansen rivstartade valrörelsen med att utlova skattesänkningar för pensionärerna. Foto: Christian Örnberg
Val-kickoff. Alliansen rivstartade valrörelsen med att utlova skattesänkningar för pensionärerna. Foto: Christian Örnberg

Alliansen utlovar sänkt skatt för pensionärer

Publicerad
Uppdaterad
HUSKVARNA. Det blir sänkt skatt för pensionär - för totalt fem miljarder kronor, utlovade Alliansen vid ett gemensamt möte i Huskvarna på lördagen.
- Det är en central bit i att förbättra för landets pensionärer, säger KD-ledaren Göran Hägglund.
Valrörelsen har kommit igång på allvar och på lördagen samlades Alliansens partiledare för ett framträdande i Huskvarna.
Träffen i Folkets park – inför 1 000 personer från alla partier – är det första officiella partiledarmötet. Partierna kallar det "en gemensam val-kickoff".
Och fyrklövern slängde genast ett saftigt köttben till landets pensionärer: det blir sänkt skatt med totalt fem miljarder kronor i vårpropositionen.
- Ekonomin har lett till sänkta pensioner. Då använder vi det här instrumentet för att förbättra för pensionärerna, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

"Uppvärderar kvinnors insats"

Skattesänkningen börjar gälla 1 januari 2011 och enligt Alliansens partiledare kommer det att märkas i plånböckerna framför allt hos dem med lägst pensioner, där många kvinnor finns.
- Det är att uppvärdera kvinnors insats i livet och ge dem drägliga pensioner. Det är de värda, säger Maud Olofsson.
Vårbudgeten presenteras om mindre än en månad.

100-200 kronor mer i månaden

Skattesänkningen innebär i genomsnitt 100 - 200 kronor mer i plånboken varje månad. För en pensionär med 150 000 i årsinkomst innebär förslaget en skattesänkning på cirka 2 400 - 2 800 kronor per år, beroende på var i landet man bor.
Den som har garantipension får 1 200 - 1 300 mer att röra sig med.
Alliansen har tidigare genomfört två skattesänkningar för de pensionärer med lägst pension. Tillsammans med den föreslagna skattesänkningen för nästa år kommer det innebära totalt runt 5 000 kronor lägre skatt per år, med en högsta summa om cirka 5 800 kronor, enligt ett pressmeddelande från statsrådsberedningen.
Fredrik Reinfeldt:
- Pensionärsskattelättnaden är tänkt att ligga kvar. Det är tänkt att vara en permanent skattesänkning.

Olofsson kritisk mot rödgröna

Göran Hägglund, KD:
- Nästan varje pensionär blir vinnare nästa år, när man räknar med pensionärsnedräkningen och den här skattesänkningen. Nio av tio av pensionärer blir vinnare.
De rödgröna har också utlovat reformer för pensionärerna. Maud Olofsson (C) är starkt kritisk till att de inte har lämnat några besked.
- Inga besked kunde de ge. Hur mycket och när står skrivet i stjärnorna, säger Olofsson.
Sänkningen börjar gälla från 1 januari 2011.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag