Alban räddade Kent
ur storbrand i huset

Publicerad

Kent Sturk vaknade av att hans hund Alban skällde mitt i natten.

Då stod hans stuga i Kerändöjärvi i Norrbotten i lågor.

– Det är tur att jag hade med mig Alban i stugan annars hade jag inte varit här, säger Kent Stuk.

Det var vid ett-tiden natten mot tisdagen som Kent Sturk vaknade i sin stuga i Kerändöjärvi, cirka tio mil från Pajala, av att hans sankt bernhardshund Alban skällde intill sängen.

– Han brukar aldrig skälla inomhus, det är knappt att han skäller utomhus. Jag reste mig upp och fick ingen luft. Det var rök överallt, säger Kent Sturk.

Han gick ner på golvet och kröp ut mot hallen och förstod då att det hade börjat brinna i stugan.

– Det var fullt med rök och soffan brann. Där det var rökfritt såg jag ljus längs väggen, vid soffan och kaminen, säger Kent Stuk.

Ringde 112

I hallen fick Kent Sturk på sig skor och en jacka innan han och Alban kunde ta sig ut ur huset. Därefter ringde han 112.

Räddningstjänsten kom till platsen men Kents stuga, som han själv har byggt och som blev klar i augusti 2012, gick inte att rädda.

– Den är helt borta, säger Kent.

"Hade inte varit här"

Däremot lyckades brandkåren rädda hans förråd där han bland annat förvarar bensin, båtmotor och gräsklippare.

Kent Sturk fördes till vådcentralen i Pajala eftersom han hade andats in rök, men kunde senare under tisdagen åka hem. Nu har han Alban att tacka att han klarade sig oskadd ur branden.

– Det är tur att jag hade med mig honom i stugan annars hade jag inte varit här, säger Kent.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida