ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Vinodlaren Åke Wester hoppas på att få sälja sitt vin direkt från gården i Vreta Kloster. Foto: Jakob Kindesjö
Vinodlaren Åke Wester hoppas på att få sälja sitt vin direkt från gården i Vreta Kloster. Foto: Jakob Kindesjö

Åke vill sälja vin direkt från gården

ANNONS:
När Åke Wester, 67, gick i pension slängde han ut jordgubbarna ur växthuset för att satsa på vin. Nu kämpar han för att få sälja flaskorna direkt från gården.
- Det är en konstig dubbelmoral, det är inte tillåtet med gårdsförsäljning men den som vill kan åka ner till Tyskland och köpa alkohol.
Under många år odlade Åke Wester isbergssallad och jordgubbar i sitt växthus på lantgården i Vreta Kloster utanför Linköping. Men när han gick i pension bestämde han sig för att satsa på något helt annat.

Enklare än jordgubbar

- Något ville jag ändå odla och då fick jag upp ögonen för vin. Jordgubbar är så tidspressat, du måste skörda direkt när de mogna. Men vindruvorna kan du skörda under flera veckor, det passade bra som en pensionärssysselsättning, förklarar han.
Numera är växthuset fyllt med åtta olika druvsorter såsom Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot och Chardonnay. Hittills har han fått fram cirka 2 000 flaskor som just nu ligger på lagring. Till hösten är de första flaskorna klara för försäljning men att sälja vinet är lättare sagt än gjort.

Via Tyskland

- I dag får jag enbart sälja till restauranger som har tillstånd och Systembolaget vill inte ta in så här små volymer. För att få sälja till allmänheten så kan jag sälja vinet till en grossist i Tyskland och då kan man köpa vinet därifrån via nätet, förklarar han.
Drömmen är att få tillstånd att sälja direkt från gården. Något som i dag är tillåtet i grannländerna Finland och Danmark men inte i Sverige.

Hoppas på tillstånd

- Det är lite sjukt att man inte får sälja på gården. Om det är nu någon som är benägen att bli alkoholist så kan han eller hon bara hyra en bil och åka ner till Tyskland och handla.
En statlig utredning utreder nu möjligheten att tillåta gårdsförsäljning av öl och vin. Till nyår ska utredningen vara klar men Åke är skeptisk.
- Jag hoppas ju det blir tillåtet. Jag tror det skulle göra landsbygden mer levande, men man får se vad riksdagen säger. Ett beslut lär ju dröja så jag vet inte om jag kommer att få uppleva någon förändring.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: