Det här är affischen som Linköpings kommun valt att förbjuda.
Det här är affischen som Linköpings kommun valt att förbjuda.

Affischen som kommunen censurerat

Publicerad
Uppdaterad
Här är affischen som Linköpings kommun valt att censurera - utan att ha sett.
Kulturföreningen AKC rasar mot beslutet.
- När det gäller Muhammedbilderna talades det om yttrandefrihet. Men nu gäller den visst inte längre, säger Kaj Sivervik, aktiv i föreningen.
I torsdags tog den kommunala tjänstemannen Stina Bond beslutet att förbjuda kulturföreningen AKC:s affisch. Hon hade då inte sett affischen själv.
– Jag hade fått den beskriven för mig, och tyckte att den lät äcklig, säger hon.
Att det skulle röra sig om censurering tillbakavisar hon.
– Jag ser det inte som censur, utan som att ta ner en olämplig affisch.
Beslutet landade sedan hos Kaj Sivervik, aktiv i kulturföreningen.

"Den skulle bort"

– Jag fick bara veta att den skulle bort. När jag ifrågasatte det fick jag svaret att det inte var något att diskutera.
Affischen, som föreställer en satansfigur som bajsar på Jesus, är reklam för en punkfestival. Enligt beslutet skulle den omedelbart försvinna från det kommunala kulturhuset Skylten.
– Att kommunen går in och censurerar på det här sättet känns konstigt. Jämför med Muhammedkarikatyrerna, bägge är bilder som religiösa grupperna kan uppfatta som stötande. I det ena fallet försvarar man yttrandefriheten, men när det gäller kristendomen vill man censurera, säger Kaj Sivervik.

Vill ha fritt kulturhus

Johan Lundgren (c) är ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
– Att kränka religiösa figurer är en ovillkorlig rätt man har enligt yttrandefriheten. Men det innebär ju inte att man måste göra det.
Var går gränsen för vad som får visas i Linköping?
– För bilder i kommunala hus är det förtroendevalda politiker som avgör det.
Men det här beslutet togs ju av en tjänsteman.
– I det här fallet var det så ja, och i efterhand kan man tycka att det hade varit bättre att lösa saken genom en dialog med AKC.
Kaj Sivervik från AKC efterfrågar nu ett fritt kulturhus, som inte drivs kommunalt.
– Kommunen anser uppenbarligen att ungdomskultur måste stävjas för att ungdomarna ska ställa sig i raka led.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag