ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

70 kor och kalvar dog i storbrand i Järna

ANNONS:

En fullt utvecklad brand bröt natten till fredagen ut på Järna naturbruksgymnasium .

En gigantisk lagård övertändes och kor sprang lösa i området.

– Vi har inlett en förundersökning om grov mordbrand, säger Joakim Pettersson, stationsbefäl vid polisen i Södertälje.

Larmet om branden kom vid 02.30, och brandmän från tre olika stationer fick kämpa med att släcka elden. Vid strax före klockan 06.30 var branden släckt - men kornas liv gick inte att rädda.

Branden bröt ut på Järna naturbruksgymnasium, som ligger på Nibble gård i Ytterjärna.

Djur fick evakueras

– En hel del kor har brunnit inne. Det handlar om 49 kossor och 21 kalvar, säger Joakim Pettersson.

Under den tidiga morgonen har fem polispatruller, totalt nio poliser, hjälpt till att evakuera får och hästar från en närliggande byggnad.

Orsakade stor ekonomisk skada

– En förundersökning om grov mordbrand är inledd. Anledningen till att brottet rubriceras som grovt beror på den ekonomiska skadan som branden har orsakat. Förutom djuren var det även en del fordon i närheten av ladugården som kom till skada, säger Joakim Persson.

Forrtfarande är ingen gripen för brottet, och polisen har heller ingen misstänkt. På området finns också trädgårdsverksamhet, bageri, såg och naturbruksgymnasiet.

– Vi kommer att ställa ut en polisbuss, vår mobila station, i närheten av gården så att folk kan komma dit och lämna tips om de vet någonting. Det går förstås även bra att höra av sig till oss med tips via telefon, säger Joakim Persson.

Förser Järna mejeri med mjölk

Gården ägs av Nibblestiftelsen som driver den biodynamiskt med huvudinriktning på mjölkproduktion. Mjölken levereras till Järna Mejeri som ligger på gården och producerar ost, smör, yoghurt och färskmjölk.

I Ytterjärna med omnejd finns en rad antroposofiskt inspirerade verksamheter förutom Järna Naturbruksgymnasium även ett kulturcentrum, Vidarkliniken, Örjanskolan, Rudolf Steiner Seminariet samt Saltåkvarn.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: