538 anställda förlorar jobbet på IBM

Publicerad
Uppdaterad
IBM lägger ned all verksamhet i Västerås, Eskilstuna, Linköping, Alingsås och Huskvarna och 538 anställda är varslade om uppsägning, säger Åsa Barsness, Informationschef på IBM.
Anledning till varslet är att IBM vill samordna sin leveransverksamhet i Sverige, eftersom deras kunders behov har förändrats. Under de senaste åren har datajätten tagit över Ericssons, Skandias, Postens och ABB:s IT-avdelningar. Samtidigt har man lagt ned verksamhet. Flertalet eller omkring 300 av de berörda arbetar på IBM i Västerås.

Facket är starkt kritiskt

Enligt uppgifter kommer verksamheten att flyttas till låglöneländer, stämmer det? - Nu ska vi påbörja förhandlingar med facket och titta på olika lösningar. Ett möjligt scenario är att vi flyttar tjänster till länder utanför Sverige, säger Barsness. För att försöka behålla som många jobb som möjligt i Sverige kommer Sif i mbl-förhandlingarna med IBM att peka på medlemmarnas kompetens och närheten till kunderna. - Det handlar ju om ta hand om all kompetens och erfarenhet och inte slänga den i sjön, säger Sifs förste vice ordförande Peter Hellberg till TT. Han är starkt kritisk till beslutet att lägga ned hela verksamheter.

Lade ned i Östersund

Förra våren lade IBM ned sin verksamhet i Östersund och 157 förlorade jobbet. IBM kommer senare i dag att lämna ytterligare information om nedläggningsbeslutet. IBM har omkring 4 000 anställda i Sverige.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag